Mindenki Trumpot akarja: sorra nyerik a volt elnök jelöltjei az előválasztásokat

computers internet Horizontal CLENCHED FIST POLITICS HEADSHOT POLITICAL MEETING
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump egykori republikánus elnök a választási vereség után nem vonult vissza, hanem sorra kampányolni kezdett a republikánus jelöltek mellett. Az általa támogatott jelöltek pedig egymás után nyerik meg a a kulcsfontosságú republikánus előválasztásokat. A közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerintTrump nyerné a választásokat Joe Bidennel szemben. Rendkívül elégedetlenek az amerikaiak a demokratákkal, az egyre csak romló életszínvonaluk miatt.
Vágólapra másolva!

A 2020 november 3 -i vereségét követően Donald Trump nem vonult vissza, hanem aktívan folytatta a politizálást. Most pedig az általa támogatott jelöltek sorra nyerik meg a különböző kulcsfontosságú választásokat.

Donald Trump népszerűsége megint emelkedő pályán van. Forrás: AFP/Andy Jacobsohn

Ilyen volt tavaly ősszel a virginai kormányzóválasztás, amely az első repedés volt Joe Biden elnökségén. A volt republikánus elnök által támogatott Glenn Youngkin 12 év demokrata uralom után elhódította a Washington mellett fekvő államot. Sokak szerint ez a választás gyakorlatilag egy népszavazás is volt Biden politikájáról.

A republikánus szavazók körében Trump népszerűsége szinte töretlen maradt, így gyakorlatilag az ő szava döntő tényező szinte minden esetben.

A cikk megírásáig a neves Ballotpedia összesítése szerint a republikánus előválasztásokon 20 Trump által támogatott kormányzójelöltből eddig 12 jelölt győzedelmeskedett. A szenátusi jelöltek közül eddig 16 jelölt aratott sikert a 20-ból. A képviselőházi helyekre eddig 139 Trump által támogatott jelölt közül 98 pályázhat a demokrata jelöttel szemben. Sok helyen még nem lefutott a választás, így sokkal nagyobb lehet a végső szám.

Mindez azért rendkívül fontos, mert ha az általa támogatott kormányzók, szenátorok és képviselők nyernek a 2022 november 8-i időközi választáson akkor Trump szilárdabb hátországgal vághat neki mind az elnökválasztásnak, mind pedig az esetleges győzelme esetén a kormányzásnak. Ha sok általa támogatott politikus nyer, akkor az egyfajta szavazást is jelent Trumpról, mert így ezzel valójában a 2024-es indulásáról is döntenek a választók.

Annak ellenére, hogy már számtalanszor tett rá utalást, a republikánus politikus eddig még hivatalosan nem jelentette be indulási szándékát az elnöki posztra. Valószínűleg a hivatalos bejelentéssel várni fog az időközi választásokig, mivel el szeretné kerülni azt, hogy mozgósítsa a demokrata szavazókat.

Donald Trump beszél támogatóihoz az Ohio állambeli Delaware-ben tartott nagygyűlésen 2022. április 23-án. Forrás: MTI/EPA/David Maxwell

Biden népszerűsége romokban, Trump nyerné most az elnökválasztást

Joe Biden demokrata elnök népszerűsége gyakorlatilag romokban van a rossz politika, a magas üzemanyagár és a 40 éve nem látott méretű rekord infláció miatt.

Számos szakértő álláspontja szerint a rekordmagas amerikai infláció nem az orosz-ukrán háború eredménye. hanem a fedezetlen dollárnyomtatási láznak és a kirívóan rossz bideni politikának köszönhető.

Júniusban 9,1%-ék volt az infláció, ami 40 éves rekordot döntött meg. Júliusra illetve augusztusra már kétszámjegyű inflációt jósolnak a szakemberek. A magas infláció miatt az adatok szerint az amerikai lakosok kétharmada fizetéstől fizetésig él.

Statistic: Monthly 12-month inflation rate in the United States from January 2020 to June 2022 | Statista
Find more statistics at

Bidennel a lakosság 57 százaléka elégedetlen, míg a népszerűsége mindössze 38 százalék a választók körében. A baloldali demokrata elnök sorra dönti meg a negatív rekordokat, hónapról hónapra mélyrepülésben van a népszerűsége.

Biden elnöksége totális kudarc, a népszerűsége hónapról hónapra csökken. Forrás: AFP/Jim Watson

Akkor amikor Trump elhagyta a Fehér Házat 2021 január 20.-án az üzemanyag ára 2,5 dollár volt gallononként (3,7 liter). Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége szerint 2022 augusztusában már 4,5-5 dollár között mozgott gallononként a benzin ára.

Mindeközben az USA gazdasága technikai recesszióba került. 2022-ben az első és második negyedévében visszesés volt a GDP-ben. Az első negyedévben 1,6 százalékos, míg a másodikban pedig 0,9 százalékos csökkenésről beszélhetünk. Ha érdemi változás nem történik a gazdaságban akkor a technikai recesszió könnyedén egy tartós gazdasági visszaeséssé alakulhat.

Egy hétfőn közreadott Harvard CAPS-Harris Poll felmérésből kiderül az, hogy Trump vezet Biden elnök és Harris alelnök előtt a 2024-es hipotetikus elnökválasztási küzdelemben.

A felmérés szerint ha a 2024-es választást ma tartanák, a megkérdezettek 45 százaléka Trumpra szavazna egy Biden elleni versenyben, aki a megkérdezettek 41 százalékának támogatását nyerte el, míg 14 százalék bizonytalan vagy nem tudja, kire szavazna.