ENSZ-főtitkár: A nukleáris fegyverekkel fenyegetőzés elfogadhatatlan

77th anniversary of A-Bomb in Hiroshima, Japan world war WW2 WWII LIF life lifestyle United States USA U.S.A. atomic atom NPT nuclear Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons Antonio Guterres Square Horizontal WAR BOMB BOMBING
António Guterres Hirosimában
Vágólapra másolva!
Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok azok használatának lehetőségével fenyegetőzzenek - szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár a hirosimai pusztítás 77. évfordulóján szombaton.
Vágólapra másolva!

"A nukleáris fegyverek értelmetlenek" - húzta alá Guterres. "Nem hoznak biztonságot, csak halált és pusztítást" - tette hozzá. Az ENSZ-főtitkár megjegyezte: egyre szaporodnak a nukleáris felhanggal rendelkező konfliktusok a világban, a Közel-Kelettől a Koreai-félszigeten át az ukrajnai háborúig.
"Az emberiség töltött fegyverrel játszik" - mutatott rá.

Megsemmisítés

Guterres a világ jövőjét fenyegető atomfegyver-arzenálok megsemmisítésére szólított fel.
"Mindig a szemünk előtt kell lebegnie a hirosimai borzalmaknak, és fel kell ismernünk, hogy egyetlen megoldás van a nukleáris fenyegetésre: a nukleáris fegyverek megsemmisítése" - hangsúlyozta a főtitkár.

Helyi idő szerint nyolc óra tizenöt perckor, amikor az Enola Gay amerikai bombázó ledobta az atombombát Hirosimára a második világháború végnapjaiban, a ceremónia résztvevői egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének. Az ünnepélyen mintegy négyszáz galambot engedtek a magasba a béke jelképeként.

12 után újra

2010 óta nem járt hivatalban lévő ENSZ-főtitkár Hirosimában. Guterres túlélőkkel beszélgetett, találkozott Macui Kazumival, a város polgármesterével, és Kisida Fumio japán kormányfő kíséretében felkereste a békemúzeumot.

Az ENSZ-főtitkár pénteken érkezett Japánba négynapos látogatásra. Ennek során Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel és Naruhito császárral is találkozik. Hétfőn továbbutazik Mongóliába.

António Guterres Hirosimában Forrás: AFP/Yomiuri/Kunihiko Miura

Oroszország és Fehéroroszország képviselőit nem hívták meg az idei megemlékezésre. Mihail Galuzsin, Oroszország Japánba akkreditált nagykövete csütörtökön virágokat vitt a hirosimai emlékhelyhez, és riportereknek azt mondta: országa sohasem vetne be nukleáris fegyvert.

1945. augusztus 6.

1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgép tűnt fel a 350 ezer lakosú japán nagyváros, Hirosima fölött. Közülük az egyik, az Enola Gay nevet viselő B-29-es típusú bombázó 8 óra után 15 perccel atombombát dobott le a városra.

Ez volt az első alkalom, hogy nukleáris fegyvert vetettek be egy ország, annak lakossága ellen. A Little Boynak elnevezett, 3,6 méter hosszú, 0,7 méter széles és 4,4 tonnás atombomba 17 ezer tonna TNT-vel egyenlő hatású volt.

Az áldozatok számáról csak becslések vannak: a hirosimai emlékművön 61 ezer 443 név szerepel, élelmiszerjegyét 78 150 ember nem váltotta be többé. Az amerikai felderítés 139 ezerre tette a halottak számát. A többség halálát nem a robbanás okozta, hanem az azt követő tűzvész, épületomlás és pánik. Sokan csak napokkal később, a hőhatás, a lökéshullámok vagy a radioaktív sugárzás következtében, elképzelhetetlen kínok közepette vesztették életüket.