A brit katonai hírszerzés szerint új szakaszba lép az ukrajnai háború – írta meg az ORF a londoni védelmi minisztérium jelentését idézve. Az osztrák állami azt írja: a harcok nagy része egy közel 350 kilométer széles frontra tevődött át, amely a Dnyeperrel párhuzamosan húzódik délnyugaton, Zaporizzsjétől Herszonig.

A brit hírszerzés szerint az orosz erők szinte biztosan Dél-Ukrajnában gyülekeznek, esetleges ukrán ellentámadásra számítova, vagy támadásra készülve.

A jelentés azt írja: a kelet-ukrajnai Donbászból továbbra is hosszú orosz katonai teherautó-, harckocsi- és tüzérségi konvojok haladnak délnyugat felé. A Krím-félszigetre az oroszok 800-1000 katonából álló taktikai zászlóaljakat telepítettek, amelyek nagy valószínűséggel támogatják az orosz csapatokat Herszonban.

Ugyancsak a britek szerint az ukrán erők a déli hidakra, lőszerraktárakra és vasúti összeköttetésekre összpontosítják támadásaikat, utóbbiak között van a stratégiailag fontos vasúti útvonal, amely Herszont köti össze a Krím-félszigettel. Az ukrán támadások egyre ritkulnak – jegyezte meg a jelentés.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatják.