Magáncélokra használta az adófizetők pénzét a német közmédia vezére, végül belebukott a botrányaiba

Media Days Central Germany 2022 Horizontal ECONOMY MEDIA CONGRESS
01 June 2022, Saxony, Leipzig: Patricia Schlesinger, Director-General of rbb and Chairwoman of ARD, at Medientage Mitteldeutschland in Leipzig. At the Medientage Mitteldeutschland, media experts will discuss current developments in the industry until Thursday (June 2, 2022). Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ARD német közszolgálati csatorna és annak részét képező Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) igazgatója, Patricia Schlesinger lemondott mindkét vezetői tisztségéről. Kényszerű távozásának indoka a következő: oknyomozó újságírók kiderítették, hogy a német adófizetők pénzét felelőtlenül és magáncélokra használta fel a médiavezér. Például a saját fizetését 16 százalékkal megemelte, így a tiszteletdíja elérte az évi 303 ezer eurót (közel 120 millió forint), továbbá a fizetésén felül még egy 20 ezer eurós (több mint 7,8 millió forint) bónuszt is intézett magának. Miközben a saját juttatását önhatalmúlag megemelte, addig az alkalmazottai fizetését csökkentette. Ráadásképpen kiderült, hogy bérelt a cég pénzéből egy 150 ezet euró (59 millió forint) értékű autót, amihez „járt" két magán sofőr is. Ha ez nem lenne elég, nyilvánosságra került, hogy a nagyvállalkozóként tevékenykedő férje Schlesinger asszony egy közeli munkatársával szerződött le, így jutva adófizetői pénzekhez. Érdemes megemlíteni, hogy az ARD porfóliójába tartozik a Magyarországról folyamatosan álhíreket közlő, külföldieknek sugárzó propagandaadó, a Deutsche Welle (DW) is. A német csatorna magyarországi videóriportja, a DW Magyar azonban az igazgatójukat érintő botrányról – ideértve Patricia Schlesinger lemondását – teljes egészében „elfelejtett" beszámolni.
Vágólapra másolva!

Óriási botrány robbant ki az egyik fő német közszolgálati médiaszövetség, az ARD legfelsőbb vezetősége körül. Az ARD kilenc regionális csatornából áll, egyikük a botrányban érintett Berlin-Brandenburgi Rádió és Televízió (Rundfunk Berlin Brandenburg-RBB), amely a német főváros és azt körülvevő tartomány közös közszolgálati médiuma.

Az ARD központi székháza Berlinben. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jorg Carstensen

ARD-ügyet a Die Welt foglalta össze. A Die Welt mellett a Business Insider és a Bild oknyomozó újságírói arról cikkeztek az elmúlt hetekben, hogy Patricia Schlesinger, az ARD igazgatója, egyben az RBB vezetője a saját fizetését 16 százalékkal megemelte,

elérve így a tiszteletdíja az évi évi 303 ezer eurót (közel 120 millió forint), ha ez nem lenne elég, akkor a fizetésén felül még egy 20 ezer eurós (több mint 7,8 millió forint) bónuszt is intézett magának.

Patricia Schlesinger Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Miközben a saját fizetését önhatalmúlag megemelte, addig az alkalmazottai fizetését csökkentette.

Ráadásképpen kiderült, hogy Patricia Schlesinger 2017 óta bérelt magának egy 150 000 euró (59 millió forint) értékű autót, amihez „járt" két magán sofőr. A hivatali autó, illetve a sofőrök költségeit természetesen a Berlin-Brandenburgi Rádió és Televízió fedezte. Sajtóhírek alapján nem csupán a munkahelyére „fuvarozták" az ARD-RBB igazgatóját, hanem elintézték neki a bevásárlást és még masszázsra is vitték. Ha ez nem lenne elég,

nyilvánosságra került, hogy Patricia Schlesinger férje, Gerhard Spörl nagyvállalkozó, a baloldali Der Spiegel korábbi újságírója szintén igénybe vette sofőrök szolgáltatásait.

Magyarán arról van szó, hogy

a német adófizetők pénzét magáncélokra használta a házaspár.

Egyébként Schlesinger asszony is dolgozott a nagyobbik német kormánypárthoz, a szociáldemokratákhoz (SPD) közelállónak tartott Spiegelnek, 2005 és 2010 között.

Patricia Schlesinger 2016 júliusa óta vezette az RBB-t, onnan került 2022 januárjától az ARD élére, de közben előző tisztségét megtartotta.

Felettébb érdekes egybeesés, hogy közvetlenül azután lett közszolgálati médiavezért, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz által vezetett baloldali kormánykoalíció 2021 decemberében hatalomra került...

Tulajdonképpen a médiavezér férje körül robbant ki az első botrány, amikor kiderült, hogy Gerhard Spörl több alkalommal is tanácsadói szerződést kötött a berlini vásárt szervező, 100 százalékban fővárosi tulajdonú céggel, a Messe Berlin GmbH-val.

Ez azért problémás, mivel

a Messe Berlin GmbH felügyelőbizottságának az elnöke, Wolf-Dieter Wolf egyben az RBB igazgatótanácsának vezetője, tehát Spörl felesége, Schlesinger asszony közeli munkatársa.

Magyarán:

az ARD-vezér férje is közpénzre tett szert.

Fontos kihangsúlyozni, hogy mivel az ARD közszolgálati csatornák konglomerátuma, így a finanszírozása teljes mértékben a német adófizetők zsebéből történik.

A csatorna éves költségvetése megközelíti a 7 milliárd eurót, az alkalmazottaik száma pedig 23 ezer körül van.

A Bild közben nyilvánosságra hozta, hogy Schlesinger mielőtt beköltözött volna a berlini RBB székházába, felújíttatta annak a 13. emeletét, ahol kialakíttatta az irodáját. Például kiváló minőségű, úgynevezett ökoparketta padló rakatott le 17 ezer euróért, masszázsfotelt vásárolt 1300 euróért, egy öntözőrendszerrel ellátott növényfalat is beszerzett 7700 euróért, továbbá dizájnbútorokat vett 60 ezer euróért, többek között Vitra luxusmárkát. A Bild szerint

a német adófizetők pénzéből történő felújítás összköltsége elérte a 660 ezer eurót (közel 260 millió forint).

Die Welt arról írt, hogy Patricia Schlesinger a botrány hatására augusztus 4-én azonnali hatállyal lemondott az ARD igazgatóságáról, az RBB éléről viszont nem hajlandó távozni. A Die Welt cikkének publikálása után néhány órával azonban a Deutschlandfunk rádió arról tudósított, hogy Schlesinger mégis lemondott az RBB vezetéséről, mégpedig azonnali hatállyal.

A magyar közvélemény számára az egyik ARD-csatornájának, a Deutsche Welle-nek (DW) a 2021 márciusában készített propagandaanyaga lehet ismerős, amelyben a portál újságírói a zsidóüldözéssel hozták összefüggésbe a Budai Várnegyed, illetve a Kossuth tér felújítását. A DW Magyarországot lejáratni szándékozó riportja itt tekinthető meg.

Azóta elindult a német külföldi „közszolgálati" csatorna magyarországi videóriportja, a DW Magyar is, amely az igazgatójukat érintő botrányról – ideértve Patricia Schlesinger lemondását – teljes egészében „elfelejtett" beszámolni.

Nagy vonalakban ennyit az ARD-DW „közszolgálati" jellegéről. Arról, hogy a DW Magyar a berlini baloldali kormánykoalíció propaganda felületeként működik, az Origo itt írt.