Megdöbbentő információ az ukrán atomfenyegetésről

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Ukraine Russia  Zaporizzsjai, Zaporizzsja, atomerőmű Ukraine Russia Military Operation Horizontal
8136350 08.03.2022 This aerial view shows the Zaporozhye nuclear power plant located in the steppe zone on the shore of the Kakhovsky reservoir in the city of Energodar, Zaporozhye region, of Ukraine. The Zaporozhye NPP has completely come under the control of the Russian military. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Normális üzemmódban működik a múlt hét végén tűz alá került zaporizzsjai atomerőmű - közölte hétfőn Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye oroszbarát közigazgatásának vezetője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Balickij az orosz állami nukleáris energetikai vállalatnak (Roszatom) az erőműnél tartózkodó képviselőire hivatkozva állította, hogy a zaporizzsjai atomerőműben minden rendben van, a létesítmény az orosz hatóságok ellenőrzése alatt áll.

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vezetője az ukrán televízióban arra szólított fel, hogy tegyék harcmentes övezetté a zaporizzsjai atomerőmű területét és küldjenek békefenntartókat a régióba.

Vasárnap Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. Az Interfax szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére.

A zaporizzsjai atomerőmű látképe Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy

Az Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn az ukrán hadsereget vádolta meg azzal, hogy csapásokat mértek az atomerőműre, aminek szavai szerint "katasztrofális következményei" lehetnek hatalmas területekre nézve, beleértve európai régiókat is.

Hozzátette:

Oroszország elvárja, hogy azok az országok, amelyeknek befolyásuk van az ukrán vezetésre, vessék azt latba annak érdekében, hogy leállítsák az erőmű elleni támadásokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Japánban tartott sajtótájékoztatóján felszólított arra, hogy a múlt hét végi csapások és a kölcsönös vádaskodások után engedjék be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi ellenőreit a zaporizzsjai atomerőműhöz.