Az egyik vezető amerikai hírforrás, a CBS News arról ír, hogy az Ukrajnának adott nyugati katonai segélyek 60-70 százaléka valójában soha nem érkezik meg a frontra. Ennek elsődleges oka a korrupció. Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma a korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják.

Arról ír a Mandiner, hogy az amerikai CBS hírcsatorna egy hosszú cikkben járta körül azt a témát, hogy mi a legnagyobb probléma a Nyugat által Ukrajnának nyújtott katonai segélyekkel. Megállapításuk alapján

kétségtelenül az egyik legnagyobb probléma a korrupció.

Ukrán katona Igla hordozható, infravörös irányítású rakétavetővel készül tüzelni a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó orosz fronton, 2022. augusztus 10-én hajnalban.Forrás: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

Az Ukrajnába indított fegyverszállítmányok mindössze 30-40 százaléka érkezik meg a végső célállomáshoz– közölte Jonas Ohman, egy Ukrajnát segítő litván nonprofit szervezet vezetője. Magyarán: a nyugati fegyverszállítmányok 60-70 százaléka útközben egyszerűen eltűnik... 

Az elemzés arra is kitért, hogy az Egyesült Államok korábban külön személyeket jelölt ki és küldött az országba a fegyverszállítmányok felügyelésére, ami annak az egyértelmű jele, hogy a nyugati nagyhatalmakat is aggasztotta a sokat emlegetett ukrán korrupció.

Ugyanakkor szinte lehetetlen pontosan lekövetni a fegyverszállítmányok útját, aminek többek között az az oka, hogy a frontvonalak és a háború általános környezete is egyfolytában változik. Ezen csak tovább ront az, hogy nagyon sokan vannak az önkéntes és a különböző félkatonai szervezetek harcosai.

Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma az ukrán korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják.

Még a katonai árukat is eladják pénzért, vannak ilyenek – közölte akkor Vagyim Melnik, majd hozzátette, hogy már nyomoznak az ügyben. Már legalább tíz ehhez kapcsolódó ügyet regisztráltak hivatalosan, de ez nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa.