Lélegeztetőgépen tartják és elveszítheti egyik szemét a világhírű író, Salman Rushdie

Rushdie, Salman
Frankfurt, 2015. október 13. Salman Rushdie indiai származású brit író beszél a 67. Frankfurti Könyvvásár megnyitója alkalmából tartott sajtóértekezleten 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Arne Dedert)
Vágólapra másolva!
Lélegeztetőgépen van, nem tud beszélni és elveszítheti az egyik szemét a világhírű író, Salman Rushdie, közölte ügynöke a nyilvánossággal. Az írót már évek óta érték halálos fenyegetések iszlamisták részéről, pénteken késelték meg egy rendezvényen.
Vágólapra másolva!

A rendőrség őrizetbe vette a késelés elkövetőjét, a gyanúsított a 24 éves Hadi Matar, aki a New Jersey állambeli Fairviewból származik. A New York-i rendőrség közlése szerint a gyanúsított a színpadra rohanva, legalább egyszer nyakon és hasba szúrta Salman Rushdie-t, akit helikopterrel szállították a pennsylvaniai Erie kórházába, írja a BBC.

Salman valószínűleg elveszíti az egyik szemét, és a máját és a karjában lévő idegeket is megsértette a támadó

- mondta az író ügynöke.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az indítékot vagy a vádakat, és folyamatban van a házkutatási parancs beszerzése a rendezvényközpontban talált hátizsák és elektronikus eszközök vizsgálatára.

A rendőrség sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a személyzet és a közönség tagjai rárontottak a támadóra, és a földre vitték, így tudták letartóztatni. Egy, a közönség soraiban ülő orvos pedig elsősegélyben részesítette Rushdie-t.

Egy szemtanú a The New York Times-nak arról számolt be, hogy a támadó azután is megpróbálta megtámadni az írót, hogy lefogták.

"Vagy öt ember kellett ahhoz, hogy elrángassák, miközben még mindig a késsel hadonászott " - mondta a nő.

Az indiai születésű Salman Rushdie az 1981-ben megjelent Midnight's Children című regényével vált híressé, amely csak az Egyesült Királyságban több mint egymillió példányban kelt el, az 1988-ban megjelent

negyedik könyve, A sátáni versek azonban közel 10 évre bujkálásra kényszerítette.

A szürrealista, posztmodern regény felháborodást váltott ki egyes muszlimok körében, akik a benne foglaltakat istenkáromlásnak tartották, és néhány országban be is tiltották, emlékeztet a BBC. Indiában több embert megöltek a Rushdie-ellenes zavargásokban, Iránban pedig megkövezték a brit nagykövetséget a fővárosban, Teheránban. 1991-ben a könyv egyik japán fordítóját halálra késelték, néhány hónappal később pedig egy olasz fordítót is megkéseltek, a könyv norvég kiadóját, William Nygaardot pedig lelőtték - de mindketten túlélték.

Egy évvel a könyv megjelenése után az iráni legfelsőbb vezető,

Homeini ajatollah Rushdie kivégzésére szólított fel, és 3 millió dolláros jutalmat ajánlott fel az író megöléséért.

A Rushdie fejére kitűzött vérdíj továbbra is aktív, és bár az iráni kormány elhatárolódott Homeini rendeletétől, egy kvázi hivatalos iráni vallási alapítvány 2012-ben további 500 000 dollárral növelte a jutalmat.