Az UNESCO szakértői szerint nem az kérdés, hogy lesz-e a szökőár, hanem az, hogy mikor. Vlagyimir Rjabinin, az UNESCO Oceánográfiai Bizottságának vezetője azt mondta, hogy az elkövetkező harminc évben fel kell készülni a Földközi-tenger partvidékének a szökőárak megjelenésére - írja a DailyStar.

A legnagyobb veszély Marseille-t, Alexandriát és Isztambult fenyegeti. A Földközi-tenger térségében nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen jelenség, hanem hogy mikor

- tette hozzá a szakértő. Az elmúlt időben tizenkét szökőárriasztó-rendszert hoztak létre az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren, többek között Görögországban, Törökországban, Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában. Az UNESCO szerint 2030-ra fel kell készíteni a lakosságot egy esetleges szökőárra, evakuálási térképeket kell készíteni és gyakorlatokat tartani.

1755-ben egy hatalmas földrengés hat méter magas hullámokat hozott létre Lisszabonban és Cádizban, míg 1693-ban 60 000 ember halt meg Szicília partjainál egy földrengésben. 2020-ban pedig egy görög szigetet, Szamoszt sújtotta szökőár. Tehát az efféle jelenségek nem újdonságok a térségben. Az UNSECO a következőt írja honlapján: A Cunami Ready program olyan tudatos közösségek kialakítására törekszik, amelyek a különböző régiókban meg tudják védeni magukat a szökőártól. A program fő célja a part menti közösségek szökőárra való felkészültségének javítása.