Öt ember meghalt és 16 megsérült egy robbanásban vasárnap az ecuadori Guayaquil kikötővárosban. A kormány szerint a merénylet a szervezett bűnözés részeként történt, Patricio Carrillo belügyminiszter szerint a robbantás hadüzenet az állam ellen - írta BBC.

Guillermo Lasso ecuadori elnök rendkívüli állapotot hirdetett az ország második legnagyobb városában, Guayaquilban, ahol a robbanásban nyolc ház és két autó semmisült meg. Lasso a Twitteren figyelmeztetett, hogy kormánya nem fogja megengedni, hogy a szervezett bűnözés megpróbálja uralni az országot.

A rendkívüli állapot vasárnaptól lesz érvényben Guayaquilban, és 30 napig tart - közölte Diego Ordonez biztonsági titkár. Patricio Carrillo belügyminiszter elmondta, hogy az öt halottat azonosították, és egyikük sem büntetett előéletű.

A robbanásért a szervezett bűnözés zsoldosait tette felelőssé, akik régóta részt vesznek a tiltott kábítószer-kereskedelemben. Ez egy hadüzenet az állam ellen - tette hozzá Carrillo a Twitteren.

Aobbanásban megsemmisült házak az ecuadori Guayaquil déli részén,  augusztus 14-énForrás: AFP/Camilo Andres Leon Pena

A fővárostól, Quitótól 270 kilométerre délnyugatra fekvő Guayaquilban gyakoriak a lövöldözések és gyilkosságok, amelyeket a rivális bandák tagjai követnek el, akikről úgy vélik, hogy kapcsolatban állnak a nemzeti és nemzetközi drogkereskedelemmel.

A világ két legnagyobb kokaintermelője, Kolumbia és Peru között fekvő Ecuador a kábítószer által táplált bűnözési hullámmal néz szembe, amely horrorisztikus jelenetekkel jár, többek között hidakról lelógó lefejezett holttestekkel.

A rivális drogbandák közötti feszültségek Ecuador börtöneibe is eljutottak, ahol az összecsapások és mészárlások 2021 februárja óta legalább 400 halálos áldozatot követeltek.