38 év után találták meg egy eltűnt katona holttestét Indiában

World's highest battlefield in Siachen India Conflict military highest Battlefield Siachen Galacier Horizontal
SIACHEN, PAKISTAN- SEPTEMBER 16: Pakistani soldiers patrol where India and Pakistan both claim the area and have thousands of soldiers stationed there in Siachen, Pakistan on September 16, 2019. At a height of up to 8,000 meters, Siachen is regarded as the world's highest battlefield due to military conflict between India and Pakistan which was started in 1984. Military life in the region is viewed by Anadolu Agency for the first time in international media. Behlul Cetinkaya / Anadolu Agency (Photo by Behlul Cetinkaya / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
38 év után került elő egy indiai katona holtteste a Sziacsen-gleccseren - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja, hogy a férfi (Chandrashekhar Harbola) és 19 kollégája még 1984-ben járőröztek a Sziacsen-gleccsernél, amikor egy lavina elsodorta őket.

Az indiai-pakisztáni határon fekvő területet ugyan átkutatták az eltűnt katonák után, azonban csak 15 holttestet találtak meg, öt embert nem sikerült a hó alól előásni.

Így Harbola a 16. ember aki előkerült.

A Sziacsen-gleccser arról nevezetes, hogy ez a legmagasabban fekvő háborús övezet a világon, mindkét ország veszített már el itt katonákat lavinák miatt. A körzetet már évtizedek óta próbálják demilitarizálni, de a tárgyalások eddig mind sikertelenek voltak.

1984-ben rövid csatát vívtak a területért, amelyet India tart ellenőrzése alatt.

Pakisztáni katonák 2019-ben a Sziacsen-gleccseren - Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Behlul Cetinkaya

A BBC azt is írja, hogy az a kutatócsapat, amely megtalálta Harbola holttestét, egy másik holttestet is talált, de azt még nem sikerült azonosítani.

A férfi családja azt nyilatkozta, hogy a hír végre megnyugvást hozhat számukra, és teljes katonai tiszteletadással el tudják temetni a lakófalujában.

Érdekesség, hogy nem ez az első eset, hogy több évtized után kerül elő egy katona a gleccserek fogságából, 2014-ben 21 év után találtak meg egy katonát.