38 év után került elő egy indiai katona holtteste a Sziacsen-gleccseren - írja a BBC.

Az oldal azt írja, hogy a férfi (Chandrashekhar Harbola) és 19 kollégája még 1984-ben járőröztek a Sziacsen-gleccsernél, amikor egy lavina elsodorta őket.

Az indiai-pakisztáni határon fekvő területet ugyan átkutatták az eltűnt katonák után, azonban csak 15 holttestet találtak meg, öt embert nem sikerült a hó alól előásni.

Így Harbola a 16. ember aki előkerült.

A Sziacsen-gleccser arról nevezetes, hogy ez a legmagasabban fekvő háborús övezet a világon, mindkét ország veszített már el itt katonákat lavinák miatt. A körzetet már évtizedek óta próbálják demilitarizálni, de a tárgyalások eddig mind sikertelenek voltak.

1984-ben rövid csatát vívtak a területért, amelyet India tart ellenőrzése alatt.

Pakisztáni katonák 2019-ben a Sziacsen-gleccseren - IllusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Behlul Cetinkaya

A BBC azt is írja, hogy az a kutatócsapat, amely megtalálta Harbola holttestét, egy másik holttestet is talált, de azt még nem sikerült azonosítani.

A férfi családja azt nyilatkozta, hogy a hír végre megnyugvást hozhat számukra, és teljes katonai tiszteletadással el tudják temetni a lakófalujában.

Érdekesség, hogy nem ez az első eset, hogy több évtized után kerül elő egy katona a gleccserek fogságából, 2014-ben 21 év után találtak meg egy katonát.