Rengeteg tűzoltó égett halálra a kubai olajraktár hatalmas tüzében

kuba, tűz, Matanzas, kubai üzemanyagraktár, kigyulladt üzemanyagraktár, ég, lángok, füst
MATANZAS, CUBA - AUGUST 6: Flames and smoke rise from the Matanzas Supertanker Base, as firefighters and specialists work to quell the blaze which began during a thunderstorm the night before, in Matanzas, Cuba, Saturday, Aug. 6, 2022. (Photo by Yander Zamora/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A nyugat-kubai olajraktárban egy hétig tartó tűzvészben 16 tűzoltó halt meg, közülük 14-et még nem sikerült azonosítani - jelentette be egy helyi igazságügyi orvosszakértő szerdán.
Vágólapra másolva!

Két tűzoltó meghalt a tűzben, 14 másik eltűnt - jelentették korábban. Jorge Gonzalez Perez, a Kubai Törvényszéki Orvosi Társaság elnöke megerősítette, hogy az eltűnt tűzoltók a helyszínen meghaltak.

- tette hozzá.

Temetésük pénteken lesz - közölte a kubai elnökség -, és kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A tűz helyszíne Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Anadolu Agency

A villámcsapás okozta tűz augusztus 5-én tört ki a Havannától 100 kilométerre keletre fekvő Matanzas olajraktárban, a legnagyobb ilyen létesítményben Kubában.

A területen lévő nyolc tartályból négy, legfeljebb 52 millió liter nyersolajat vagy fűtőolajat tartalmazó, teljesen tönkre ment.

A keletkezett füstöt a fővárosból, Havannából is látni lehetett. A környékről több mint ötezer lakost kellett kimenekíteni.

Óriási lángokkal égett a raktár Forrás: AFP/Yamil Lage

A lángra kapott tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyeket mindenekelőtt áramtermelésre használnak.

Az oltásban Mexikó és Venezuela is segítséget nyújtott. A tűz jelentős gazdasági károkat okozott az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza.