Hamarosan szabadlábra helyezhetik azt az indonéz férfit, akit 2012-ben húsz év börtönbüntetésre ítéltek, amiért tíz évvel korábban 202 ember, köztük 88 ausztrál állampolgár halálát okozta Balin, ahol általa készített pokolgépeket robbantottak fel két szórakozóhelyen. Umar Patek börtönbüntetésének csökkentéséről Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök számolt be pénteken.

Patek büntetését a tervek szerint öt hónappal csökkentenék a függetlenség napja, augusztus 17. alkalmából, így már szeptember elején újra szabad lehetne - közölte az ausztrál kormányfő, hozzátéve, ez már a sokadik alkalom, hogy csökkentik az iszlamista büntetését.

A Pateket fogva tartó börtön emberi jogi felelőse a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a fegyintézet vezetése - az elítélt jó magaviseletére hivatkozva - beterjesztette a büntetés mérséklésére vonatkozó kérést.

Az indonéz igazságügyi minisztérium nem nyilatkozott az ügyben.

Umar Patek büntetését a tervek szerint öt hónappal csökkentenék a függetlenség napja, augusztus 17. alkalmából, így már szeptember elején újra szabad lehetne.Forrás: AFP/Bay Ismoyo

Albanese elmondta, hogy fel fogja venni a kapcsolatot az indonéziai kormánnyal a döntés miatt. "Amikor olyan elítéltről beszélünk, aki ennyire szörnyű bűnt követett el, emberek megcsonkítására és meggyilkolására szánt pokolgépek tervezőjéről és gyártójáról, (...) akkor nagyon szigorú álláspontot kell képviselnünk" vele szemben - fogalmazott a miniszterelnök.

Az indonéz férfi már korábban is részt vett robbantásos merényletekben. 2000-ben a Jemaah Islamiyah nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető csoport tagjaként készített robbanószerkezeteket, amelyeket karácsony estéjén robbantottak fel jakartai templomokban, 15 ember halálát okozva. Akkor szintén börtönbüntetésre ítélték.