Riasztás Portugáliában, brutális hőhullám érkezik

tűz, erdőtűz, időjárás, hőség, szárazság, Spanyolország
Members of the Spanish Emergency Military Unit (UME) try to put out a wildfire near the village of Verin, northwestern Spain, on August 4, 2022. - Firefighters were making progress in their efforts to put out a forest fire, apparently of criminal origin, which broke out on August 3 in the region of Galicia (northwestern Spain) and has already destroyed 600 hectares. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Portugáliában a lakosok sms-t kaptak, amelyben az erdőtüzek rendkívüli veszélyére figyelmeztetnek, mivel az ország a nyár harmadik hőhullámára készül.
Vágólapra másolva!

Az országban riadókészültséget rendeltek el, mivel a hőmérséklet várhatóan eléri a 38 Celsius-fokot, és az elkövetkező napokban erős szelet jósolnak.

Az üzenetekben arra figyelmeztették a vidéki területeken élőket, hogy semmiféle tüzet ne gyújtsanak.

A kormány korlátozta az erdőkbe való bejutást és megtiltotta a gépek használatát is, hogy elkerüljék a szikrákat.

A riadókészültség vasárnap éjfélkor lépett életbe, és keddig tart.

A kormány becslései szerint idén már mintegy 92 000 hektárnyi földterület égett le.

Csak a Serra da Estrela területén az elmúlt hetekben a tüzek több mint 28 000 hektárt pusztítottak el, ami a teljes terület több mint negyede.

Szombaton a fővárostól, Lisszabontól északra fekvő Ourémben és Leiriában keletkezett tüzeket sikerült ellenőrzés alá vonni, miután pénteken több millió forintnyi kárt okoztak, és több mint hat órán keresztül akadályozták a vonatok közlekedését.

A szomszédos Spanyolországban, Valencia keleti tartományában egy erdőtűz irányíthatatlanná vált, és az ország egyik legnagyobb idei tüzévé vált.

Augusztus 4-én is küzdöttek a lángokkal a tűzoltók Spanyolországban. Forrás: AFP/Miguel Riopa

Pénteken, amikor már ötödik napja tombolt, 35 repülőgépet küldtek ki, hogy megpróbálják megfékezni a tüzet.

Az Európai Bizottság Copernicus földmegfigyelő programja szerint Spanyolországot minden más európai országnál jobban sújtották idén az erdőtüzek. Idén Spanyolországban az erdőtüzek négyszer annyi területet égettek le, mint az elmúlt évtizedben.

Augusztus elejéig 43 nagy erdőtüzet - legalább 500 hektárt (1235 hektárt) érintő tüzet - jegyeztek fel a mediterrán országban, míg a korábbi évek átlaga 11 volt.

Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer becslése szerint Spanyolországban idén 284 764 hektár égett le, ami négyszerese a 2006-os nyilvántartás kezdete óta mért átlagnak.