Az Európai Bizottság szerint meg kell tanulnunk rovarokat enni

sáska, sáska gyűjtés, étel, eledel, illusztráció
Nepalese people enjoying eating fried locust in Kathmandu, Nepal on Wednesday, July 01, 2020. (Photo by Narayan Maharjan/NurPhoto) (Photo by Narayan Maharjan / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egy Twitter üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy az EU háromfajta rovart talált emberi fogyasztásra alkalmasnak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A portál szerint a Tweetben azzal próbálják rábeszélni a rovarevésre az embereket, hogy kiemelik az ilyen élelmiszerek előnyeit.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség arról számol be, hogy néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság (EB) a Twitteren egy bejegyzésében azt hangoztatta, hogy

az európaiaknak az étrendjük részévé kellene tennie a rovarokat, meg kellene tanulniuk rovarokat fogyasztani.

Akár rágcsálnivalóként, akár élelmiszer-összetevőként az Európai Unió három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként.

Ezek a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.

A Bizottság azt állítja, hogy a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, tápláló és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek, és megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést.

A hírügynökség arról is beszámol, hogy az EB véleménye szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne ezen élelmiszerek fogyasztása, illetve rámutattak arra, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények.

– áll a Bizottság utolsó tweetjében.

Új trendként próbálják eladni

Amint arról hírügynökség már korábban is beszámolt, a rovarokon és a bogarakon alapuló étrendet, az úgynevezett entoveganizmust rengeteg ember követi. Bár a Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok, bogarak étkezési célú felhasználásának, a nyugati világban csak nem rég kezdett el hódítani egy új trend. A klímavédelem egyik irányzata felhívja arra a figyelmet, hogy azzal is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Fontos, hogy minél kevesebb húst fogyasszunk, hiszen az állattenyésztésre sok erőforrást (földterület, víz) használunk fel. Ráadásul az állattenyésztés rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, ezért egyre többen környezetvédelmi megfontolásból fordulnak a veganizmus felé. A V4NA emlékeztet:

a vegán életmód egyik új irányzata az entoveganizmus, vagyis a rovarevés.

A rovarevés, mint trend megjelenése után a vegánok körében felmerült a kérdés, vajon fogyaszthatnak-e rovarokat. A válasz természetesen nem, hiszen a vegán életmódba semmilyen állat fogyasztása nem fér bele. Ugyanakkor a vita lehetőséget adott egy új irányzat, az entoveganizmus kialakulására. A rovarevés kifejezetten egészséges, állítják hívei. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalma és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaz – írják.

Rovarokból liszteket is készítenek már. Forrás: WWW.THAILANDUNIQUE.COM

A legfontosabb érv azonban amellett, hogy a húst bogarakra cseréljük a környezet védelme, hiszen

a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés vagy szárnyasok tenyésztése esetén.

A rovarok szinte semennyi vizet nem fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük („felhízlalásuk") csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs. Ehető rovarokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában tenyésztenek. Az egyik legnagyobb Egyesült Államok-beli forgalmazó az egész világról gyűjti be és kínálja „finomságait". De Észak-Amerikában és Európában is találhatóak rovarfarmok.

Az USA-ban egy nagyjából fél kilós kiszerelésű tücsök liszt például 49 dollár.

Forrás: V4NA

De azoknak, akik még csak ismerkednek a rovarevéssel egy különleges összeállítás is készült.

Tízféle ízesítésű tücsök-csipsz csupán 55 dollárért.

Forrás: V4NA

Európában, hódít a lisztkukac is, melyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben, és természetesen müzliszeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.

A V4NA szerint érdekes kérdés a rovarevés kapcsán azonban, hogy azon kívül, hogy a nyugati ember számára bizarrnak tűnik, mennyire lehet környezetbarát?

– írják a portálon. Ahogyan korábban már írtunk róla, az sem újdonság, ogy sáskából gumimacit készítsenek: