Újraindul a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium megalapítási folyamata

II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, Marosvásárhely, Románia
Marosvásárhely, 2016. november 12. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye tulajdonában lévő, jelenleg az Unirea román iskola használatában álló iskolaépület Marosvásárhelyen 2016. november 12-én. Ezen a napon több erdélyi városban is tüntettek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium és a magyar nyelvű egyházi iskolák védelmében. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
A marosvásárhelyi önkormányzati testület a héten újraindítja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásának jogi folyamatát – közölte keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap. A magyar tannyelvű iskola májusban maradt működési engedély nélkül, miután a bukaresti Legfelsőbb Bíróság jogerőre emelt egy korábbi alapfokú ítéletet. A történetek akkor elítélte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A marosvásárhelyi magyar iskolát az Orbán-kormány segítségével alapíthatták újra 2018-ban, miután első alkalommal 2017-ben bezáratták azt a román hatóságok.
Vágólapra másolva!

Frunda Csenge, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati frakciójának vezetője a lapnak elmondta: az önkormányzatnak – a törvény értelmében – augusztus végéig kell szándéknyilatkozatot elfogadnia az iskolaalapításról ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévben újra önálló tanintézetként működhessen a katolikus gimnázium.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium épülete. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A szeptemberben kezdődő 2022-2023-as tanévben az iskola a szintén magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működhet.

Amint a frakcióvezető hozzátette: a nyári vakáció alatt az iskolaépület tulajdonosa, az Erdélyi Római Katolikus Státus és a katolikus iskola diákjainak szülei is kezdeményezték a magyar tannyelvű római katolikus felekezeti iskola újraalapítását. Ez alapján született meg a határozattervezet, amelyről csütörtökön szavaznak a városi tanácsosok.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a román Legfelsőbb Bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében

érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet.

A történeket a magyar kormány részéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára akkor „megdöbbentőnek" nevezte.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. Románia egyébként azóta sem csatlakozott a fejlett ipari országokat tömörítő OECD-hez.

A magyar tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított (értsd: a román kommunisták által elvett) marosvásárhelyi iskolaépületeit.

A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik.

A román iskola szülői és tanári közössége „attól tart", hogy ha újraalakul a magyar oktatási intézmény, egy idő után igényt fog tartani egykori, a kommunisták által elvett épületeire.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében, és más egyházi épületekben kezdte meg működését.