Benzinnel oltják a tüzet a németek

Németország, áram, rezsi,   Consumer Turn of the year Symbol image Symbol photo symbolic kW h Counter Kilowatt hours Energy consumption Energy costs Electricity costs Horizontal ECONOMY INTERNET TECHNOLOGY SYMBOL ELECTRICITY METER READING
PRODUCTION - 23 November 2021, Baden-Wuerttemberg, Karlsruhe: A three-phase meter, taken in a Karlsruhe household. (to dpa "Data counts - How companies create value with artificial intelligence") Photo: Uli Deck/dpa (Photo by ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai kormányok már mintegy 280 milliárd eurót különítettek el a vállalatok és a fogyasztók számára, hogy enyhítsék a megugró energiaárak okozta terheket. A nagykereskedelmi energiaárak azonban az elmúlt öt évben a szezonális átlag több mint tízszeresére emelkedtek, mivel Oroszország visszafogta a gázszállításokat, az erőművek leállása pedig tovább csökkentette a kínálatot - írja a Bloomberg alapján a vg.hu.
Vágólapra másolva!

Az európai országok nagyrészt arra összpontosítottak, hogy csökkentsék az energiaszámlákat – ez a megközelítés azonban az árak folyamatos növekedése miatt aligha fog működni, ráadásul azzal a kockázattal jár, hogy tovább súlyosbítja a válságot.

Nem megfelelőek az előirányzott javaslatok. (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uli Deck

Az olyan programokat ugyanis, mint a németországi gázadócsökkentés és a lengyelországi fűtéstámogatás, nem kötik jövedelemkorláthoz vagy az energiahatékonyság emeléséhez, így ezek inkább növelni fogják a keresletet, semmint visszafogni. Olyan ez mintha benzinnel oltanának tűzet.

További részletek a Világgazdaság oldalán.