Egyszerre kapta el a majomhimlőt, a koronavírust és az AIDS-betegséget okozó HIV-et is egy olasz férfi

Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztráci
Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy 36 éves olasz férfi lehet a világon az első, akit egyidejűleg fertőzött meg a majomhimlő, a koronavírus és a HIV is - írja a Pesti Srácok az Independent alapján.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja, hogy az olasz férfi június 16. és 20. között öt napot töltött Spanyolországban, ahol védekezés nélkül szexelt valakivel.

A férfi utazásából hazatérve

belázasodott, levertnek érezte magát és torokfájással küzdött.

Miután hazaért, július 2-án pozitív lett a koronavírustesztje, majd még aznap délután kiütések jelentek meg a bal karján. Ezek másnapra hólyagokká váltak és átterjedtek a törzsére, alsó végtagjaira, valamint az arcára is. Miutána hólyag fájdalmasabb dudorokká, úgynevezett pustulákká fejlődtek, a férfit sürgősségi osztályára szállították Cataniában, majd onnan a fertőző betegek osztályára került át.

Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A kórházi ellenőrzés során több tesztet is elvégeztek rajta, amelyekből kiderült,

hogy a majomhimlő mellett az AIDS-betegséget okozó HIV-1-re is pozitív lett.

A férfit végül július 11-én engedték ki a kórházból. Ekkora már megszűntek a koronavírus- és a majomhimlős tünetei is. A kórházban eltöltött idő alatt bőrsérülései begyógyultak, apróbb hegeket maguk mögött hagyva.

A Catania Egyetem kutatói szerint ez az eset rávilágít arra, hogy a majomhimlő és a koronavírus tünetei miként fedhetik egymást, és megerősíti, hogy az ilyen esetekben a kórelőzményi gyűjtés és a szexuális szokások vizsgálata kulcsfontosságú a helyes diagnózis felállításához. Arról azonban egyelőre nincs elegendő adat, hogy a különféle vírusok egyidejű megjelenése súlyosbíthatja-e a fertőzöttek állapotát.