Emberek közé lőttek a csendőrök Madagaszkáron

Lövöldözés az Egyesült Államokban, Smithsburg, 2022. június 10. Columbia Machine vállalat fröccsöntőüzem,  3 dead in shooting in US state of Maryland Maryland,shooting,Smithsburg Horizontal
MARYLAND, USA - JUNE 09: Three people were killed and multiple wounded, including a police officer, during a “mass shooting� at a factory in Maryland on June 9, 2022, in Smithsburg Maryland.Three people are dead and three others are injured including the suspect and a Maryland State Police trooper after a mass shooting at a manufacturing company north of Smithsburg Maryland. Yasin Ozturk / Anadolu Agency (Photo by Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Tizennégyen meghaltak és huszonnyolcan megsebesültek hétfőn Madagaszkáron, miután csendőrök egy emberrablási ügy miatt feldühödött lakosokra tüzet nyitottak - közölték helyi vezetők és orvosok.
Vágólapra másolva!

A csendőrök a tömegre lőttek - mondta Jean Brunelle Razafintsiandraofa, az Ikongo körzet parlamenti képviselője.
A helyi kórház főorvososa, Tango Oscar Toky tájékoztatása szerint

kilenc ember a helyszínen életét vesztette, a harminchárom kórházba szállított sebesült közül pedig öten haltak bele sebeikbe.

Ikongóban a múlt héten eltűnt egy albínó gyerek, a hatóságok emberrablásra gyanakszanak.

Madagaszkáron a bőr színét adó melanin hiánya okozta albinizmusban szenvedők rendszeresen vannak kitéve erőszaknak. Bő tucatnyi emberrablást, támadást és gyilkosságot jeleztek az ENSZ szerint az elmúlt két évben. A csendőrök négy gyanúsítottat őrizetbe vettek,

a lakosok viszont saját maguk akartak igazságot szolgáltatni.

A parlamenti képviselő elmondása szerint a lakosok a reggeli órákban a csendőrség laktanyájához vonultak, és kérték a négy gyanúsított kiadását.

Egy csendőrségi vezető szerint

legalább ötszázan gyűltek össze az épület előtt, sokan késsekkel, bozótvágókkal felfegyverkezve.

A feldühödött lakosok és a csendőrök tárgyalni kezdtek, a falusiak kitartottak követelésük mellett. Ekkor a csendőrök füstbombát vetettek be, és a levegőbe lőttek. A tömeg azonban megpróbálta áttörni a kaszárnya kapuját. "Nem maradt más választásunk, csak védekezni" - mondta a nevének elhallgatását kérő csendőrségi vezető. A madagaszkári rendőrséget a civil társadalom rendszeresen bírálja az emberi jogok megsértéséért, a visszaéléseket ritkán követi felelősségre vonás.

(A címlapi kép illusztráció.)