Az amerikaiak közel 60 százaléka mentális egészségügyi tesztnek vetné alá Joe Bident

US President Joe Biden delivers remarks on the August jobs report Horizontal POLITICS HEADSHOT SPEECH EXPRESSION EYES CLOSED HEADSHOT CLOSE UP
US President Joe Biden pauses as he delivers remarks on the August jobs report report in the State Dining Room at the White House in Washington, DC on September 3, 2021. - The United States gained only 235,000 jobs last month, according to government data released, a total far below expectations that may indicate the Delta variant is harming the US economic recovery. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy közvélemény-kutatás megállapította, hogy az amerikaiak nagy többsége szeretné, ha az ország első embere elvégezne egy kognitív tesztet. Ráadásul nem ez az egyetlen kutatás, amely kellemetlen lehet Joe Biden számára: egy minapi felmérés szerint ismét elkezdett csökkenni az elnök népszerűsége, a választópolgárok mindössze 38 százaléka támogatja tevékenységét - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Ön szerint Joe Bidennek el kellene végeznie egy kognitív egészségtesztet, és azt nyilvánosan közzé kellene tennie?", ezt a kérdést teszi fel felmérésében az amerikai választóknak a McLaughlin and Associates. A vállalat 2021 novembere óta minden hónapban közli ezzel kapcsolatos eredményét.

Joe Biden kimondottan népszerűtlen a közvélemény-kutatások alapján Forrás: AFP/Jim Watson

Legutóbbi, augusztusra vonatkozó adatai szerint a megkérdezettek 59 százaléka szerint az elnöknek mentális egészségügyi tesztet kellene csináltatni, annak eredményét pedig közzé kellene tennie. A kérdésre a válaszadók 30 százaléka válaszolt ezzel ellentétesen, 11 százalék pedig nem kívánt állást foglalni a témában.

Joe Biden elnöksége alatt többször is került már kellemetlen szituációba. Nem egyszer volt arra példa, hogy egy csúcsértekezleten elaludt, de olyan is előfordult, hogy egy beszéd után kezet rázott a levegővel. A szellemi frissességét az a noteszkártya is megkérdőjelezi, amelyet – véletlenül – egy tárgyalás során villantott fel a sajtó előtt, és azon olyan alapvető utasítások álltak, mint hogy az amerikai elnök köszönjön, amikor belép a terembe, vagy hogy röviden beszéljen, illetve hogy a távozás előtt köszönje meg a figyelmet.

Ronny Jackson, a Fehér Ház volt orvosa már idén márciusban is úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden szellemileg leépült, és ezért alkalmatlan az elnöki poszt betöltésére.

– mondta akkor Jackson, aki hozzátette, hogy az elnök kognitívan már nem ugyanaz, mint régen, ezért szerinte nem alkalmas arra, hogy betöltse ezt a posztot. Jackson, aki a Bush-, az Obama- és a Trump-adminisztráció idején, összesen 14 évig dolgozott a Fehér Ház orvosaként, elmondta, pontosan tudja, milyen szellemi és fizikai igénybevételt jelent az Egyesült Államok első emberének lenni.

A McLaughlin and Associates tavaly november óta minden hónapban kikéri a választók véleményét az elnök mentális egészségével kapcsolatban. Az elmúlt nyolc hónapban egyszer sem volt olyan, hogy 58%-nál kevesebben mondták volna azt, hogy az elnök végezze el a kognitív tesztet és tegye közzé annak eredményét. Júliusban például a válaszadók 61%-a vélekedett így.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen kimutatás, amely miatt fájhat az amerikai elnök feje. A Reuters/Ipsos által készített minapi felmérésből az látszódik, hogy Joe Biden támogatottsága ismét csökkent az elmúlt időszakban. Ez rossz jel a Demokrata Pártnak a november 8-i félidős választások előtt, amelyen a 435 tagú képviselőház valamennyi székéért és a 100 tagú szenátus 34 helyéért vetélkednek a jelöltek.

A kétnapos országos kutatás alapján az amerikaiak mindössze 38 százaléka támogatja a jelenlegi amerikai adminisztrációt.

Az amerikai elnök támogatottsága június közepe óta többnyire nem éri el a 40%-ot, több mint egy éve pedig stabilan 50% alatt van.