Rekordbevétel és osztalékfizetés a Gazpromnál, az Oroszrszág elleni szankciók hatását pont az oroszok nem érzik, míg Európa tönkremegy.

A Gazprom orosz gázipari óriás 2022 első félévében rekordszintű, 2,5 billió rubel (41,75 milliárd dollár) nettó nyereséget ért el, és igazgatótanácsa időközi osztalék kifizetését javasolta, miután 1998 óta először kihagyta az éves kifizetést – közölte a vállalat. A Gazprom osztalékfizetése érzékeny kérdés a piac számára, amely csalódott volt az orosz kormány, a Gazprom fő részvényese júniusi döntése miatt, hogy nem fizet osztalékot a tavalyi eredmények után.

A Gazprom hatalmasat kaszáltForrás: AFP/Eric Lalmand

A szankciós nyomás és a kedvezőtlen külső környezet ellenére a Gazprom-csoport 2022 első félévében rekord bevételekről és nettó nyereségről számolt be, miközben a nettó adósságot és a tőkeáttételt minimálisra csökkentette – mondta Famil Sadygov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a közleményben. A kiigazítások után az osztalékfizetés alapja elérte a 2,4 billió rubelt – mondta Szadygov.

A Gazpromnál lévő példátlan nyereség finoman szólva sem az Oroszország elleni szankciók sikerességét mutatják. Európa tehát tüdőn lőtte magát.