Rekordnagyságú drogfogás Szaúd-Arábiában

Horizontal, Szaúd-Arábia, Saudi Arabia, rendőr
A handout picture released by the Saudi Interior Ministry on August 31, 2022, shows a security officer pilling bags of amphetamine pills at a warehouse in a undisclosed location. - Saudi officers thwarted an attempt to smuggle 47 million amphetamine pills into the country, state media reported, describing it as the largest ever drug trafficking operation in the kingdom. Six Syrians and two Pakistanis were arrested in a raid after the pills, concealed in a flour shipment, arrived at a dry port in the capital Riyadh. The report did not specify whether the pills were captagon -- the amphetamine wreaking havoc across the Middle East -- nor did it say where the pills came from. (Photo by SAUDI INTERIOR MINISTRY / AFP)
Vágólapra másolva!
Lisztbe rejtették az amfetamintablettákat Szaud-Arábiában - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia kábítószer-ellenőrzési igazgatósága (GDNC) bejelentette, hogy a biztonsági erők nyomon követték a szállítmányt, amint az a rijádi szárazkikötőbe érkezett, és egy raktárba szállították. A raktárban tartott razzián hat szíriai és két pakisztáni állampolgárt tartóztattak le.

Összesen 46 millió amfetimantablettát foglaltak le.

Szaúd-Arábia a legnagyobb piaca a captagon tablettáknak. A captagon - amely jellemzően amfetamin, koffein és különböző töltőanyagok keveréke - az egyik legnépszerűbb drog az Öböl-menti gazdag fiatalok körében.

A lefoglalt lisztszállítmány 2022. augusztus 31-én Forrás: AFP/-

A New Lines Institute friss jelentése szerint a captagon globális kereskedelme gyorsan növekszik, és tavaly 5,7 milliárd dollár értékű volt.

A GDNC szóvivője szerint

a Rijádban lefoglalt amfetaminszállítmány az ország történetében az eddigi legnagyobb.

A kábítószer-csempészetért a szaúd-arábiai kábítószertörvények értelmében halálra lehet ítélni az elkövetőket, bár 2021 óta moratórium van érvényben a nem erőszakos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek kivégzésére.

A hatóság nem közölte, hogy honnan származnak a lefoglalt tabletták, de a térségbeli captagonszállítmányok nagy része feltehetően Szíriából és Libanonból érkezik.

A szíriai kormányt és a vele szövetséges fegyveres csoportokat, így a libanoni síita Hezbollah mozgalmat azzal vádolják, hogy felügyelik a captagon előállítását és terjesztését, bár tagadják, hogy részt vennének a kábítószer-kereskedelemben.