Lisztbe rejtették az amfetamintablettákat Szaud-Arábiában - írja a BBC.

Szaúd-Arábia kábítószer-ellenőrzési igazgatósága (GDNC) bejelentette, hogy a biztonsági erők nyomon követték a szállítmányt, amint az a rijádi szárazkikötőbe érkezett, és egy raktárba szállították. A raktárban tartott razzián hat szíriai és két pakisztáni állampolgárt tartóztattak le. Összesen 46 millió amfetimantablettát foglaltak le.

Szaúd-Arábia a legnagyobb piaca a captagon tablettáknak. A captagon - amely jellemzően amfetamin, koffein és különböző töltőanyagok keveréke - az egyik legnépszerűbb drog az Öböl-menti gazdag fiatalok körében.

A lefoglalt lisztszállítmány 2022. augusztus 31-énForrás: AFP/-

A New Lines Institute friss jelentése szerint a captagon globális kereskedelme gyorsan növekszik, és tavaly 5,7 milliárd dollár értékű volt.

A GDNC szóvivője szerint a Rijádban lefoglalt amfetaminszállítmány az ország történetében az eddigi legnagyobb.A kábítószer-csempészetért a szaúd-arábiai kábítószertörvények értelmében halálra lehet ítélni az elkövetőket, bár 2021 óta moratórium van érvényben a nem erőszakos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek kivégzésére.

A hatóság nem közölte, hogy honnan származnak a lefoglalt tabletták, de a térségbeli captagonszállítmányok nagy része feltehetően Szíriából és Libanonból érkezik.

A szíriai kormányt és a vele szövetséges fegyveres csoportokat, így a libanoni síita Hezbollah mozgalmat azzal vádolják, hogy felügyelik a captagon előállítását és terjesztését, bár tagadják, hogy részt vennének a kábítószer-kereskedelemben.