A köztisztviselők egyesületi vezetője szerint a német közszolgálat nincs kellőképpen felkészülve a válságokra, megszűnt a polgárok bizalma az állam cselekvőképességében - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A V4NA arról ír, hogy a németek mindössze 29 százaléka gondolja úgy, hogy az állam képes ellátni a feladatait, kétharmaduk szerint pedig az állam nem képes erre, mert "túlterhelt" – derül ki egy közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Német Köztisztviselők Egyesülete (DBB) megbízásából végeztek.

Akkora bajban van a német állami vezetés, hogy még a kormánypártok szavazói sem hisznek igazán a rendszer cselekvőképességében.

A szociáldemokraták (SPD) 53 százaléka, a zöldpárti szavazók 52 százaléka, de még a liberális FDP párt támogatóinak 80 százaléka is úgy véli, hogy

a rendszer egyszerűen képtelen ellátni a feladatát. Az ellenzéki pártok szavazói sem hisznek abban, hogy az állam hatékonyan el tudná látni a feladatát ezekben az időkben, amikor nagy szükség lenne egy erős, határozott és cselekvőképes vezetésre.

Olaf Scholz német kancellárForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carsten Koall

A V4NA szerint mivel ezt a felmérést évek óta elvégzik, érdemes megvizsgálni azt is, hogy a fenti adatok hogyan változtak az elmúlt évek során. 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében a felmérésben résztvevők 56 százaléka mondta azt, hogy az állam képes ellátni a feladatait. 2021-ben, a járvány második évében – amikor már sok országban kezdett összeomlani a rendszer – már csak 45 százalék mondta ezt. Vagyis, a mostani 29 százalékos az eddigi legrosszabb értékelés, amit a német szövetségi állami vezetés kapott ebben a felmérésben. A V4NA azt is idézi, hogy Ulrich Silberbach, a DBB vezetője szerint aggodalomra adnak okot az eredmények. Megjegyezte, hogy

a közszolgálat nincs kellőképpen felkészülve a válságokra. A polgárok bizalma az állam cselekvőképességében megszűnt, a "gyermek végül beleesett a kútba".

Peter Matuschek, a Forsa közvélemény-kutatóintézet ügyvezető igazgatója pedig a felmérés kudarcát a világjárvány, az ukrán háború és az infláció "válsághármasának" tulajdonította.

Csak néhány válaszadó, 13 százalék vélte úgy, hogy a közszolgálat teljesítménye jobb lett az előző évekhez képest, ezzel szemben erősebbek azok a vélemények (46 százalék), amelyek szerint a közszolgálat teljesítménye az elmúlt évekhez képest gyengébb lett.

A válaszadók csaknem fele, 45 százaléka továbbá úgy gondolja, hogy a közszolgáltatás túl sokba kerül az adófizetőknek.