Megdöbbentő: arab nyelven kampányolnak a baloldali pártok Svédországban

Svédország, menekült, migráns, 
 migration war politics Horizontal
Syrian Majda Ibrahim, 38, walks with her children in Skogas, south of Stockholm, Sweden on August 5, 2020. - They arrived in unprecedented numbers, pushing a strained Sweden to shut its borders as anti-immigration sentiment flared. Five years later, Syrians are still trying to integrate, some more successfully than others. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Több baloldali párt is arab nyelvű hirdetéseket jelentetett meg olyan oldalakon, amelyek Svédország híreit fordítják le a bevándorlóknak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A választási hatóság és több baloldali parlamenti párt is úgy döntött, hogy az Alkompis című online magazinban tesz közzé kampányanyagokat arab nyelven. Az oldalt leginkább bevándorlók látogatják, akik a Svédországról szóló híreket és információkat arab nyelven olvashatják el a platformon. Az Alkompison hirdető, és így a svédországi arab nyelvű szavazókat megcélzó pártok között vannak a középpárti és a szociáldemokrata politikusok is.

Arab bevándorlók Stockholm déli városrészében. Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az Alkompis a svédországi muszlim társadalom választási hajlandóságát is felmérte.

A kutatások szerint, ha ez a csoport dönthetne, a szociáldemokraták és a baloldali párt a svéd parlament helyeinek 62 százalékát kapnák, és így ők alakíthatnának kormányt.

A Zöld Párt és a Középpárt, amelyek szintén szélsőségesen liberálisnak mutatkoztak a migrációval kapcsolatban, nem ilyen sikeresek. A zöldeket az arab nyelvű bevándorlók négy százaléka támogatja, míg a középpártiakat csak mintegy öt százalékuk.

Mindeközben a baloldali vezetésű önkormányzatok is beszálltak a kampányba, Botkyrka város önkormányzata két szavazóbuszt vásárolt, amelyek a település külvárosait járják, hogy az idei választásokon szavazatokat gyűjtsenek, céljuk pedig a bevándorlók részvételének növelése, ami a baloldali pártoknak, leginkább a szociáldemokratáknak kedvez.

A buszok különösen a település bevándorlók által sűrűn lakott részein áll majd meg, például Alby, Fittja és Norsborg negyedekben. A cél, hogy minél több bevándorló menjen el szavazni a választásokon. A buszok nem utolsósorban tájékoztató kampányt is folytatnak.