Guy Verhofstadt egyike azoknak a brüsszeli politikusoknak, akik újabb és újabb megszorítások árán is újabb és újabb szankciókat követelnek Oroszország ellen, annak ellenére, hogy egyik szankció sem működik. Közben viszont kiderült, hogy Verhofstadt közpénzből újíttatta fel luxusvilláját, így spórolva a családi kasszának - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Európaiak millióinak kell összébb húznia a nadrágszíjat. Az Oroszország elleni szankciókat, az orosz energiahordozókra vonatkozó behozatali tilalmat egyre többen kérdőjelezik meg. Egyes európai politikusok hatalmas fizetésük és luxuslakásuk mögül még keményebb - értelmetlen - szankciókat követelnek, amelyeknek az európai embereknek kell megfizetniük az árát.

Guy Verhofstadt, szélsőbaloldali belga politikusForrás: Facebook/Szijjártó Péter

Guy Verhofstadt Belgium volt miniszterelnöke, a liberális Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője Gent belvárosában egy 17. században épült, gyönyörűen felújított, folyóparti műemlék épületben él Belgiumban. Folyamatosan a még keményebb szankciók mellett kampányol.

Épp a napokban posztolt arról hivatalos Twitter-oldalán, hogy további szankciókat követel Oroszország ellen az energiahordozók terén is. Brüsszelben erről úgy vélekednek, hogy ezt az áldozatot meg kell hozni, még akkor is, ha ez spórolást követel meg az Unió minden polgárától.

Egy belga portál számolt be arról, hogy Verhofstadt hogyan "spórolt", amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy felezte meg öltségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A pazar genti luxusvillaForrás: V4NA

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amelyben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint.

A genti városi tanács azzal az abszurd érveléssel utasította vissza a kritikákat, hogy a pénzt a műemlék épület kapta, nem a tulajdonos, és hogy a felújítás hozzájárul a városkép fejlődéséhez. Bár a felújítás előtt a ház lakhatatlan volt, de ezért is vehették meg a piaci árnál olcsóbban. Ilyen módon nyilván sok genti lakos szeretett volna hozzájárulni a városkép fejlődéséhez...

A nagyvonalú támogatásnak köszönhetően azonban Verhofstadték majdnem féláron megúszták családi otthonuk kialakításának költségeit.

A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet, akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken.

Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés vagy felújítás.