Széteshet a brit birodalom

Erzsébet királynő Károly herceg
Britain's Queen Elizabeth II (C) waves from the balcony of Buckingham Palace next to (L-R) Camilla, Duchess of Cornwall, Prince Charles, Prince of Wales, Prince William, Catherine, Duchess of Cambridge and Prince Harry at the end of a coach procession on the final ceremonial day of the Queens Diamond Jubilee in London on June 5, 2012. Queen Elizabeth II led a grand carriage procession through London to mark her diamond jubilee Tuesday but faced the crowning moment of the festivities without her ill husband Prince Philip. AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet 70 éves uralkodásának a lezárultával ismételten tertékre kerülhet a Brit Nemzetközösség jövője. Antigua és Barbuda már döntött az elszakadási népszavazásról, de több más karibi térségbeli ország gondolkozik ezen. Ausztrália, Kanada és Új-Zéland most még nem kíván köztársasággá alakulni, és ezzel szakítani a brit monarchiával, de ez a gyász elmúltával változhat. Nagyon nehéz dolga lesz III. Károlynak, ha együtt szeretné tartani megmaradt birodalmát -  írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Édesanyja, II. Erzsébet halálával III. Károly nemcsak az Egyesült Királyság, hanem további tizennégy ország uralkodói címét is megörökölte. A Nemzetközösségen, vagyis a brit birodalomból kialakult államok szervezetén belüli nemzetközösségi királyságok azok a monarchiák, amelyek saját királyuknak tekintik az Egyesült Királyság államfőjét.

III. Károly trónra lépésével ugyanakkor felerősödtek a monarchiaellenes hangok is a korábbi brit gyarmatokban.

Nem lesz könnyű dolga III. Károlynak Forrás: AFP/Markus Schreiber

Mozgolódik a karibi térség

nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Allen Chastanet, a Karib-térségben található Saint Lucia korábbi miniszterelnöke.

Az ugyancsak karibi Jamaica szintén jelezte, követné Barbados példáját, amely tavaly szakadt el végleg a brit monarchiától, kikiáltva ezzel a köztársasági államformát. Remélem, hogy a miniszterelnökünk gyorsabban cselekszik most, hogy új az uralkodó – jelentette ki a jamaicai parlament egyik képviselője, Mikael Phillips, aki 2020-ban indítványt nyújtott be, hogy az országa köztársasággá válhasson.

Jamaica is leváltaná a brit uralkodót Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Michael Loccisano

Egy augusztusi felmérés szerint a jamaicai lakosok 56 százaléka támogatja, hogy országukban leváltsák államfői szerepéből a brit uralkodót – derült ki a Reuters beszámolójából. A korábbi gyarmatok ráadásul nemcsak a monarchia eltörlését követelik, hanem azt is, hogy az Egyesült Királyság fizessen nekik jóvátételt a rabszolgaságért.

vélte Niambi Hall-Campbell, a bahama-szigeteki jóvátételi bizottság elnöke.

Antigua és Barbuda már döntött a népszavazásról Forrás: robertharding via AFP/Roberto Moiola/Roberto Moiola

Az elszakadási népszavazásról már döntött Antigua és Barbuda. Az ország miniszterelnöke, Gaston Brown bejelentette, népszavazást fognak kiírni arról, hogy az ország II. Erzsébet királynő halála után három éven belül köztársasággá váljon.A miniszterelnök az év elején, Wessex grófjának és grófnőjének látogatásakor már jelezte a népszavazás kiírására vonatkozó szándékát.

Browne az ITV-nek hangsúlyozta,

A LÉPÉS NEM ELLENSÉGESKEDÉS A MONARCHIÁVAL, MINDÖSSZE AZ UTOLSÓ LÉPÉS ANTIGUA ÉS BARBUDA FÜGGETLENSÉGI FOLYAMATÁNAK LEZÁRÁSÁHOZ,

illetve annak biztosításához, hogy az ország valóban szuverén nemzet legyen.

Mindebből pedig úgy tűnik, a királyi család feladhatja reményeit, hogy II. Erzsébet platinajubileuma, azaz uralkodásának 70. éve segített az összetartozás megerősítésében. A jeles alkalomból – és a Nemzetközösség széthullásának megakadályozását is célul kitűzve – Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné karibi körutat tett, míg Károly és felesége, Camilla Kanadába utazott idén tavasszal.

Ausztrália és Új-Zéland még nem szavaz

A néhai II Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról – jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök. Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta:

Anthony Albanese ausztrál kormányfő szerint még nincs itt az ideje a köztársasági népszavazásnak Forrás: AFP/Handout

Albanese a tervek szerint személyesen vesz részt a királynő szeptember 19-i temetésén. A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy tervei között szerepel Ausztrália köztársasággá alakítása, szerinte ugyanis minden ausztrál állampolgárnak meg kell adni az esélyt, hogy az ország államfője lehessen.

A kérdésről 1999-ben tartottak népszavazást, ekkor a szavazók 55 százaléka a monarchia megtartása mellett foglalt állást.

A brit koronától korábban már több ország szakadt el, jóllehet a Nemzetközösségből egyik sem vált ki: Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, a Dominikai Közösség is 1978-ban, tavaly novemberben pedig a karib-tengeri Barbados is a köztársaság intézménye mellett döntött.

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő kijelentette, nem törekszenek a köztársasági államformára Forrás: AFP/Marty Melville

Új-Zéland már nem tervezi, hogy köztársasággá alakuljon. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern kijelentette, hogy kormánya jelenleg már nem törekszik a köztársasággá alakulásra II.Erzsébet királynő halála után. Ardern kifejtette, hogy hisz abban, hogy Új-Zéland államformája végül köztársasággá alakul, és ez valószínűleg még az ő életében megtörténik, de kormánya számára jelenleg vannak fontosabb kérdések, amelyekkel foglalkoznia kell.

A jelenlegi rendszerben a brit uralkodó Új-Zéland államfője, és egy főkormányzó képviseli őt az országban.

Kanadai kérdések

Egy áprilisi felmérésben a kanadaiaknak csupán 34 százaléka mondta azt, hogy támogatja az alkotmányos monarchia fenntartását, ha Károly veszi át a trónt. Az akkori herceg megítélése ugyanis meglehetősen negatív volt, a lakosok mindössze 29 százaléka szimpatizált Károllyal. A nagy kérdés, hogyan alakulnak a kanadai belpolitikia folyamatok a következő időszakban, és sor kerül-e egy népszavazásra az államformáról.

A kanadai parlament sem lépett még a monarcia jövőjéről, de az emberek körében nem túl népszerű a mostani államforma Forrás: AFP/Andrej Ivanov

Nagy-Britanniában egyekőre még nem került terítékre a köztársasági államforma kérdése, de a YouGov Erzsébet királynő 70 éves uralkodásának négynapos ünnepsége előtt

ugyan 60 százalékos támogatottságot mért a monarchiának, de tíz éve még a britek 70–75 százaléka volt elkötelezett a berendezkedés mellett.

Ezzel együtt a köztársaság támogatottsága a századeleji 15 százalékról 27 százalékra ugrott. Ráadásul az Ipsos kutatása azt mutatja, hogy az életkorral együtt nő a monarchia támogatottsága (75 év fölött 83 százalékos), viszont a 18 és 24 év közötti korosztályban már nagyjából ugyanannyian vannak, akik köztársaságként képzelik el az ország jövőjét: 41 százalékuk tartaná meg a királyságot, 42 százaléknyian pedig úgy érzik, hogy ideje váltani.

Nagy-Britanniában is csökkent a monarcia támogatottsága Forrás: NurPhoto via AFP/Alexander Mak/NurPhoto/Alexander Mak

II. Erzsébet, az állandóság jelképének eltávozásával tehát lezárult egy hosszú, stabil korszak, amely megingathatja a Nemzetközösség egységét is.