Várhelyi Olivér: Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági programjai kezelik a migrációt kiváltó okokat is

VÁRHELYI Olivér
Brüsszel, 2019. november 14. A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági és befektetési programjai a migráció kiváltó okait is kezelik, megerősítik a külső határokat és csökkenti az embercsempészek tevékenységét - mondta Várhelyi Olivér bővítésért és gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

A déli szomszédsággal megújított partnerségről szóló vitában Várhelyi elmondta: az ukrajnai háború az uniós déli szomszédaira is negatív hatással van, ebben a térségben is növekszik az infláció, romlik a gazdasági-társadalmi helyzet.

- hangsúlyozta.

Mint mondta, az EU arra törekszik, hogy csökkentse az orosz fosszilis energiahordozóktól való függését és ezek helyett hosszútávú energiaforrásokat keressen például Egyiptomból, Izraelből, erről uniós szinten már magasszintű tárgyalások folynak.

Elmondta, hogy az Európai Bizottság új földközi-tengeri programjai a kölcsönösen előnyös prioritásokra koncentrálnak.

- hangoztatta.

Várhelyi Olivér. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Gál Kinga a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: a déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára, ezért kell szorgalmazni a szoros együttműködést a földközi-tengeri térség államaival.

- hangsúlyozta.

Mint mondta, a migrációs nyomás érezhetően egyre erősödik ebből az irányból ezért meg kell erősíteni az unió külső határainak védelmét.

Gál Kinga szerint az uniónak partnerekkel közösen, kölcsönös gazdasági együttműködésre alapozva kell dolgozni azon, hogy olyan életkörülmények legyenek a régióban, amelyek segítik és ösztönzik a helybenmaradást.

"Az EU déli politikájának a stabilitást kell szolgálnia, és nem válhat a baloldali ideológiák terjesztésének eszközévé" - tette hozzá a képviselő.