Bejelentette lemondását a svéd miniszterelnök

ANDERSSON, Magdalena
Eskilstuna, 2022. szeptember 9. Magdalena Andersson szociáldemokrata miniszterelnök a kormányfőjelöltek televíziós vitaműsorában a TV4 kereskedelmi csatorna stúdiójában, a svédországi Eskilstunában 2022. szeptember 8-án. Svédországban szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Christine Olsson
Vágólapra másolva!
Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget.
Vágólapra másolva!

A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből - mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Az 55 éves Magdalena Andersson 2021 november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre.
"Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely képes lesz megoldani a dolgokat, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz" - szögezte le Kristersson.

Lemondott Magdalena Andersson Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Christine Olsson

A jobbközép Mérsékelt Párt, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) és a Liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat.

Hivatalos végeredmény a hét végére várható.