Újabb háború törhet ki, az örmények orosz beavatkozást kérnek

Horizontal ETHNIC CONFLICT
A soldier of the defense army of Nagorny Karabakh walks past tanks at a field position outside the village of Mataghis, some 70km north of Karabakh's capital Stepanakert, on April 6, 2016. The global community must recognise the right of the disputed Nagorny Karabakh region to determine its own future, Armenian President Serzh Sarkisian said on April 6 after four days of deadly clashes that unsettled the West. / AFP PHOTO / KAREN MINASYAN
Vágólapra másolva!
Örményország azonnali katonai segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, mivel ismét kiújultak a harcok az örmények és az azeriek között. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete volt szovjet tagállamok részvételével alakult nemzetközi katonai szövetség, amely Moszkva dominanciája alatt áll. Abban az esetben, ha a szervezet beavatkozik, újabb háborús övezet jöhet létre Oroszország határán - számolt be róla az Izvesztija.
Vágólapra másolva!

Örményország katonai segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (CSTO), hogy helyreállítsa az ország területi integritását - mindezt Nikol Pašinjan örmény miniszterelnök mondta az ország parlamentjében.

Szerinte a 4. cikkelyt úgy kell értelmezni, hogy ha a társulásban részt vevő országok egyikét bármely állam részéről támadás éri, akkor ez a szerződés valamennyi részes állama elleni agressziónak minősül.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete volt szovjet tagállamok részvételével alakult nemzetközi katonai szövetség. Szokás keleti-NATO néven is hivatkozni rá, a tagországok között fennálló kölcsönös védelmi garancia intézménye miatt.

A CSTO legutóbb idén januárban Kazahsztánban avatkozott be, amikor az országban lázadásokat törtek ki. Miután a rend helyreállt, az országból a CSTO csapatai kivonultak.

Nikol Pashinyan azonnali katonai segítséget kért a CSTO-tól Forrás: AFP/Handout

Halálos áldozatok

Korábban az örmény védelmi minisztérium azt állította, hogy kedd este óta több örmény városra is tüzérségi csapásokat mértek Azerbajdzsánból. Az azeri oldal szerint a támadás az örmény provokációra válaszlépés volt. Az örmény hatóságok szerint eddig 49 katonájuk halt meg a támadásokban. Az azeri oldalon azt állítják, hogy őket is támadják, és halottjaik is vannak. Az örmény védelmi minisztérium közzétett egy felvételt, amelyen azerbajdzsáni katonák láthatók, amint megsértik Örményország határát. Örmény jelentések szerint az azeri hadsereg katonái több örmény városra is tüzet nyitottak.

„Drónokkal és földi nehéztüzérséggel támadják a városainkat. A katonáink felvették a harcot az ellenség erőivel, akik változatlanul próbálnak előretörni a határon" – mondta Aram Torosjan, az örmény védelmi minisztérium sajtófőnöke.

Ismét háborús állapotok uralkodnak Örményország és Azerbajdzsán között Forrás: AFP/Karen Minasyan

Az azeri vezetés elismerte a támadást. Szerintük ezt az indokolta, hogy az örmény hadsereg megpróbálta szabotálni az egyik ellátási útvonalukat. „Katonai állásaink folyamatos örmény tüzérségi támadás alatt állnak a határon. Katonáink haltak meg, és kár keletkezett az infrastruktúránkban" – fogalmazott az azeri védelmi minisztérium helyettes sajtófőnöke.

Azerbajdzsán és Örményország között 2020-ban, több mint húsz év után éleződtek ki újra az ellentétek, a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, azonban magát függetlennek tartó örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatt.