A rettegett fordulat: Putyin újabb félelmetes szövetségest szerzett

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. május 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül vesz részt a Biskekben zajló, 1. Eurázsiai Gazdasági Fórum plenáris ülésén Moszkvában 2022. május 26-án. Az Eurázsiai Gazdasági Fórumot az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai közötti együttműködés erősítése céljából rendezték meg. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel
Vágólapra másolva!
Fejlődik a kapcsolat Oroszország és Irán között – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójának alkalmával Ibrahim Raisi iráni vezetővel folytatott megbeszélésén.
Vágólapra másolva!

Újabb tíz ország szeretne csatlakozni a SCO-hoz; többek között Katar, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek, Nepál, valamint Kambodzsa. Emellett az orosz elnök elmondása szerint az Oroszország és Irán közötti kapcsolat is folyamatosan fejlődik. Ennek oka, hogy álláspontjaik számos nemzetközi kérdésben közel állnak egymáshoz vagy egyeznek.

A képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látható Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel

Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta:

Moszkva és Teherán egy olyan fontos szerződést véglegesít, amely a stratégiai partnerség szintjére emeli kapcsolataikat. Továbbá megjegyezte, hogy Oroszország mindent megtesz azért, hogy Irán teljes jogú tagja legyen az SCO-nak.

Korábban a nap folyamán Abbász Aszláni iráni újságíró bejelentette, hogy Irán aláírta az SCO-hoz való csatlakozásról szóló memorandumot. Irán új külügyminisztere, Hossein Amir Abdollahian szerint Irán SCO-tagsága jelentős hatással lesz Irán nemzetközi és különösen regionális kapcsolataira. Ugyanezen a napon Putyin Szamarkandba érkezett, ahol három év után először vesz részt személyesen az SCO ülésén.

Percről percre közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról itt követhető.