Mit jelent III. Károly aláírásán az "R" betű?

royals death Horizontal
Károly király
Britain's King Charles III walks behind the coffin of Queen Elizabeth II with the Imperial State Crown resting on top after departing Westminster Abbey during the State Funeral in London, Britain, September 19, 2022. (Photo by Marc Aspland / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
III. Károly királyt II.Erzsébet királynő halála után hivatalosan is uralkodóvá kiáltották ki. Ez azt is jelenti, hogy új aláírást kell használjon. A néha II.Erzsébet királynő "Elizabeth R" - ként írta alá a dokumentumokat, III.Károly követve a régi tradíciókat "Charles R" -ként ír alá. De mit is jelent ez?
Vágólapra másolva!

Az angol uralkodóknál évszázadokra nyúlik vissza az "R" betűvel való aláírás hagyománya, ami az uralkodói tekintélyt és hatalmat hivatott szimbolizálni - írja a Mirror.

Előszőr még I.Henrik király alkalmazta, aki minden hivatalos dokumentumot és levelet a nevével és az amögé írt "R" betűvel írt alá.

De mit is jelent az "R"?

III.Károly esetében az "R" a rex latin szót takarja, ami királyt jelent. II.Erzsébet is "R" betűt rakott a neve mögé, amikor hivatalos dokumentumokat írta alá, az ő esetében ez a "regina" latin szót takarta, vagyis a királynőt.

III. Károly Forrás: AFP/Marc Aspland

Korábban voltak kivételek is a hagyományban, például Viktória királynő az "RI"-t használta, ami a "rex imperator" rövidítése, utalva arra, hogy India császárnője lett.

III. Károly királyt ma reggel az Accession Council tanácson hivatalosan is uralkodóvá nyilvánították, az ehhez kapcsolódó dokumentumot, a hagyományokhoz megfelelően már "Charles R"-ként írta alá.