Teljes készültség: terrortámadásra is készülnek Londonban

II. Erzsébet brit királynő, II. Erzsébet temetése, temetés, halála, II. Erzsébet halála, királynő
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 19: Metropolitan Police Officers are seen walking in formation down The Mall ahead of the State Funeral Of Queen Elizabeth II on September 19, 2022 in London, England. Elizabeth Alexandra Mary Windsor was born in Bruton Street, Mayfair, London on 21 April 1926. She married Prince Philip in 1947 and ascended the throne of the United Kingdom and Commonwealth on 6 February 1952 after the death of her Father, King George VI. Queen Elizabeth II died at Balmoral Castle in Scotland on September 8, 2022, and is succeeded by her eldest son, King Charles III. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ma magyar idő szerint déltől kezdődik II. Erzsébet temetése Londonban, ami Nagy-Britannia történetének egyik legnagyobb belbiztonsági művelete. A katonák, rendőrök és a titkosszolgálat minden erejével azon lesz, hogy elhárítsa a fenyegetéseket - írja a Daily Star.
Vágólapra másolva!

Az egész világ a westminsteri apátságra figyel majd kora délután, hiszen ma temetik el Londonban II. Erzsébet királynőt. Az utcákon több millió ember gyűlt össze, a tévék képernyőjén keresztül pedig milliárdok követhetik az eseményeket.

Jelen lesz számos politikus, miniszterelnök, elnök, illetve más országok királyi családjának tagjai is.

A hatalmas érdeklődés viszont a rendvédelmi szerveket is komoly kihívás elé állítja, hiszen egy olyan eseményt kell biztosítaniuk, amely a terroristák számára tökéletes célpont lehet. Ennek érdekében a szigetország rendőrségi állományának majdnem teljes egésze Londonba érkezett. Nem lehet tudni, van-e konkrét fenyegetés, de azt természetesen nem közölnék. Emellett a titkosszolgálat egy műveleti központot is létrehozott, hogy a helyszínhez közel tudják koordinálni az eseményeket.

Rengeteg rendőrt vezényeltek Londonba Forrás: Getty Images/Dan Kitwood

Anthony Glees, a University of Buckingham belbiztonságra szakosodott professzora szerint valóságos rémálom a királynő temetése egy szakember számára. Ő azt is kiemelte, hogy jelenleg London rendkívüli mértékben biztosítva van, ennek hatására viszont az ország többi része sebezhetővé válik. Glees viszont bízik abban, hogy a rendőrség képes lesz megakadályozni minden terrorcselekményt.

A szakértő arról is beszélt, hogy a legnagyobb veszélyt a magányos elkövetők jelenthetik, akik önállóan, gyakran késsel követik el a támadást.

Az emberek biztonsága érdekében Londonban egy különleges technológiát is bevetnek, amely lehetetlenné teszi a drónok számára a berepülést. Joe Biden miatt pedig az amerikai szakemberek is részt fognak venni a biztosításban, mivel állítólag az amerikai elnök csak így volt hajlandó részt venni az eseményen. A Daily Star értesülései szerint 400 ügynök fog figyelni a biztonságára és egy páncélozott Cadillac szállítja majd. Percről percre közvetítésünket itt követhetik.