A Soros-hálózat térnyerése Lengyelországban

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
A lengyelországi Stefan Batory Foundation (Báthory István Alapítvány) egy magát függetlennek mondó, valójában azonban Soros György által létrehozott szervezet, melynek alapításában eredetileg lengyel ellenzékiek is részt vállaltak az 1980-as években, és Lengyelországban 1988 májusában regisztrálták ezt az alapítványt. A Batory Foundation vállaltan egy nyílt, demokratikus társadalom kifejlődését kívánja támogatni Lengyelországban, de működése kiterjed más régió béliországokra is - írja a Tűzfalcsoport. 
Vágólapra másolva!

Ismételten érdemes arra visszautalni, hogy korábban a lengyel állam vissza kívánta venni a Báthory Alapítványtól a Norvégiából érkező pénzügyi támogatás kezelését és azt egy állami szervezetre kívánta bízni, mivel az amerikai álfilantróp által alapított szervezet ideológiailag elfogult döntéseket hozott. A lengyel sajtóban megjelent információk szerint a Báthory Alapítvány több mint 150 millió lengyel zlotyt osztott szét 2013-2016-között, mely összeg nagy része szélsőbaloldali szervezetekhez, köztük LMBTQ-aktivistákhoz, abortuszpárti aktivistákhoz és az iskolai hittanórák eltörlésének támogatóihoz került.

A baloldali tőzsdespekuláns mindent behálóz. Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Emellett ötven lengyel civil szervezet annak is hangot adott, hogy az alapítvány aránytalanul kezelte a rábízott pénzeket.

Azonban nem csupán a norvég alap forrásai kapcsán figyelhető meg az ideológia elfogultság:a Báthory Alapítvány fegyelmezetten hajtja végre a támogatói kör ukázait, és destabilizációs törekvések kíséretében, ellentmondást nem tűrően terjeszti a nyílttársadalom eszméjét.

A Báthory Alapítvány 2019-ben az European Stability Initiative-vel (ESI, Európai Stabilitási Kezdeményezés) közös tanulmányában szólította fel az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben a jogállamiság megsértése miatt. A szerzők a nemzetközi baloldal már jól ismert, sztenderd bírálatait fogalmazták meg a dokumentumban, megkérdőjelezve az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Mindemellett a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság reformjait egyenesen az Európai Unióra veszélyesnek bélyegezték - ismeretes, hogyezekkel a valóságtagadó kijelentésekkel a hazai ellenzék és annak holdudvara is gyakorta apellál a magyar kormánnyal szemben.

A szervezet több szálon is kötődik a Soros-birodalomhoz: 2011 szeptemberében a Báthory Alapítvány székhelyén megnyílt az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) varsói irodája. Ez az az NGO, melynek tagja Soros György, Alexander Soros és Bajnai Gordon is. Az ECFR varsói irodájának célja, hogy „a lengyel politikai és szakértői közegeket bekapcsolja az EU külpolitikájáról szóló általános európai vitába".

Az ECFR varsói irodája különösen a lengyel külpolitikával és az ország keleti szomszédjaival - a keleti partnerség országaival és Oroszországgal -, valamint a nyugat-balkáni országokkal és Törökországgal kapcsolatos uniós politikával foglalkozik. A varsói iroda a Báthory Alapítvány épületéből terjeszti az ECFR elemzéseit és jelentéseit, valamint vitákat, megbeszéléseket és konferenciákat szervez ezekről. Saját kutatásokat és szakértői elemzéseket is végez.

Soros György nem sajnálja a pénzt lengyelországi lerakatától. A 2019-es pénzügyi jelentés szerint az alapítványt a Svájci Nyílt Társadalom Alapítvány 512 ezer euróval támogatta, a budapesti Nyílt Társadalom Intézet közel 278 ezer eurót adott, a New York-i Alapítvány a Nyílt Társadalom Terjesztéséért (Foundation for the Promotion of Open Society) pedig hozzávetőlegesen 257 ezer eurót utaltnekik. A támogatók között a berlini Transparency International is feltűnik. A honlapjukon találta adatok alapján a 2021-2022-es időszakra 720 ezer dollárt, azaz több, mint 297 millió forintot a 2021-2022-es időszakra 720 ezer dollárt, azaz több, mint 297 millió forintot kaptak a Nyílt Társadalom Alapítványtól tevékenységeik folytatására.

Soros György nem sajnálja a milliárdokat a nyílt társadalom ideológiájának terjesztése érdekében. Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A Báthory Alapítvány 2020 nyarán azzal került be a hírekbe, hogy LMBTQ-szervezeteknek adományozott komoly összegeket, de korábban a Soros karmestereként is ismert Gerald Knausszal közösen lobbizott Lengyelország ellen. A szervezet ugyanis jó kapcsolatot ápol az osztrák sorosista által alapított European Stability Initiative (ESI) szervezettel, amely szintén Soros Györgyhöz kapcsolható. Az ESI és a Báthory Alapítvány 2019-ben megjelent közös tanulmányában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben a jogállamiság megsértése miatt.

A dokumentumban leírják, hogy a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság reformjai veszélyesek az Európai Unióra.

Az alapítványtól az LMBT-szervezetek közül a Citizens of Poland Foundation nevű szervezet például 6 750 eurót kapott arra, hogy békés tüntetéseket szervezzen. A Lambda Association hasonló összeget kapott annak érdekében, hogy segítséget nyújtson olyan embereknek, akik úgy érzik, diszkriminációval szembesültek nemi identitásuk vagy szexuális orientációjuk miatt.

Bár a Lengyelországot támadó Soros-szervezetek a lengyel jogállamiság védelméről beszélnek, tény, hogy a Báthory Alapítvány számtalan civil szervezettel együttműködve az elmúlt években azon dolgozott, hogy felkészítse a lengyel embereket migránsok befogadására. Érzékenyítő képzéseket tartottak, és próbáltak pozitív képet festeni a migrációról különböző kampányokkal is. Ezen kívül tavaly megjelentek a migrációs nyomás alatt álló lengyel-fehérorosz határnál is: az alapítvány lengyel híradások szerint több tízezer zlotyt adományozott azoknak az aktivistáknak, akik „segélyt" szerveznek a lengyel–fehérorosz határt illegálisan átlépő bevándorlók számára.

A Báthory Alapítvány aktívan beleszól a lengyel belpolitikába is: a „Te szavazatod, a te döntésed" program keretében konkrétan kampányolnak a hazai önkormányzati és parlamenti választásokon. Természetesen nem a jelenleg is kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt mellett. A honlapon feltüntetett kampányok évszáma alapján olyan minta rajzolódik ki, mintha véletlenül éppen mindig akkor fogtak volna bele az aktivistáskodásba, mikor jobboldali kormány volt hatalmon Lengyelországban. Persze ez biztos csak egy ártalmatlan egybeesés...

Természetesen nem véletlen.

Soros csőrét rettenetesen bökik azok az európai, döntően jobboldali kormányok, amelyek ellenállnak az illegális migrációnak és a genderlobbit sem engedik a gyermekek közelébe.

Bármit megtenne, semmi sem drága neki annak érdekében, hogy ezeket a politikai erőket eltávolítsa a hatalomból, még akkor is, ha népük elsöprő támogatását élvezik. Nem sikerült neki idén áprilisban Magyarországon. Reméljük, hogy ugyanígy elbukik majd Lengyelországban is 2023-ban.