Német közgazdász: A szankciók általában az ártatlan embereket teszik tönkre

Vágólapra másolva!
Egyre többen emelik fel a hangjukat az Oroszország ellen bevezetett intézkedések ellen. A szakemberek és politikusok szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a büntetőintézkedésekkel jobban ártottak az európai embereknek, mint az oroszoknak, az orosz elnök – aki ellen irányulnak a szankciók – pedig végképp nem érzi a szankciók hatásait, írja összefoglalójában a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kormányzati politikusokat és bürokratáikat el kell tiltani az emberek szabadságjogaiba való önkényes beavatkozástól, erről beszélt egy lapinterjúban Thorsten Polleit német közgazdász. A neves szakember szerint a nyugati politikusok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók az ilyen beavatkozások közé tartoznak.

– mondja a közgazdász.

Szankciópárti politikusok Brüszelben:. Alexander De Croo belga miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Magdalena Andersson volt svéd miniszterelnök. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Polleit szerint fennáll annak is a veszélye, hogy a politikusok túlzásba viszik a szankciókat, mert végső soron úgysem nekik kell elviselni a döntéseik következményeit és költségeit, hanem a lakosságra hárítják át azokat.

– jelentette ki Polleit, aki szerint végül, de nem utolsósorban a befolyásos nagyvállalatok is lehetőséget látnak abban, hogy a szankciókat a saját előnyükre befolyásolják. Példaként említette

az amerikai kőolaj-és gázipari vállalatokat, akik az európai gazdaság halálán nyerészkednek.

A közgazdász szerint okosan is lehetne büntetőintézkedéseket bevezetni, ehelyett "átláthatatlan nemzetközi politika" jellemzi a mai világot, amely "a nemzeti kormányokkal visszaélve olyan szankciós politikát folytat, amely nem oldja meg a konfliktust, hanem meghosszabbítja és felerősíti azt".

Nem Polleit az egyetlen közgazdász Németországban, aki arra figyelmeztet, hogy rossz irányba haladnak a dolgok. Az Oroszország elleni háborút nem lehet szankciókkal megnyerni – vélekedik Gertrud Traud, a németországi Landesbank egyik vezető közgazdásza. A szakember szerint "miközben az ukrajnai háború hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak számunkra,

– tette hozzá Traud, aki megjegyezte azt is, hogy bár a háború kezdete óta több mint ezer nyugati vállalat csökkentette, felfüggesztette vagy megszüntette üzleti tevékenységét Oroszországban, azok, akik teljesen lehúzták a rolót, valószínűleg örültek, hogy egyáltalán kaptak valamit az ingatlanjaikért. Könnyű kitalálni, hogy ki profitált ebből" – fogalmazott a közgazdász.

– tette hozzá Gertrud Traud és megjegyezte, hogy Oroszország nem csak a világ fontos energiaszállítója, hanem búza tekintetében is az egyik legfontosabb exportőr – különösen a legszegényebb országok számára.

A szankciók közvetve növelik az élelmiszer- és gazdasági válság veszélyét ezekben az országokban. A búza árának emelkedése egyértelmű jelzés

– mutatott rá. Traud szerint az is megfigyelhető, hogy Oroszország kereskedelme még növekszik is egyes országokkal, például Kínával és Indiával.

A szankciók miatt egyre drágább a kenyér ára is. Forrás: Segal Viktor

A belgrádi Politikatudományok Kara professzora pedig arról beszélt a sajtónak, hogy Európa óriási árat fog fizetni azért, mert belement egy nyílt konfliktusba Oroszországgal, a gazdasági háború, s a szankciók kevésbé fájnak Moszkvának, mint az Európai Uniónak. Caslav Koprivica szerint az Európai Unió egy geopolitikai ollóba került, ahol sehogyan sem tudja magát feltalálni. Az egyértelműen látszik, hogy az európaiak még jó ideig nem tudnak az orosz energiahordozók nélkül meglenni.

– magyarázta a szakember, aki szerint Európa a következmények mérlegelése nélkül ment bele a konfliktusba.

De nem csak Európában figyelmeztetnek egyre többen arra, hogy a szankciók nem váltották be a korábban remélt ígéreteket. Tulsi Gabbard korábbi demokrata kongresszusi képviselő Tucker Carlson műsorában az amerikai Fox News tévécsatornán már február végén azt mondta, hogy az intézkedések csak növelik az amerikai emberek szenvedését és nehézségeit.

– mondta a műsorban a korábbi demokrata politikus. Szerinte ugyanis

a szankciók nem az elnöknek vagy az alelnöknek, esetleg az ország hatalmi elitjének, de még csak nem is az oroszországi hatalmi elitnek kerül sokba, hanem az embereknek.