Aláírták a törvényt: Oroszország készen áll a teljes mozgósításra

háború, ukrajna, oroszország, orosz-ukrán háború, orosz ukrán, konfliktus, katonai jármű, rakétavető
8239687 21.07.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a Russian Uragan (Hurricane) multiple rocket launch system is seen at combat positions in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A most elfogadott törvény megnyitja az utat az általános mozgósítás előtt, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a totális háború előkészülete zajlik, vagy Oroszország elrettentésnek szánja az intézkedést - írta a The Moscow Times. 
Vágólapra másolva!

Az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta a törvényjavaslatot, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács pedig az állami média szerint várhatóan szerdán fogadja el a törvénytervezetet.

Megfigyelők úgy vélik, hogy

a törvény elfogadása megnyitja az utat az általános mozgósítás előtt.

A törvény emellett rendelkezik arról, hogy akár 15 év börtönt kaphat az elkövető háborús cselekményekért, beleértve a megadást is. A mozgósítás vagy háborús időszak alatt történő dezertálás akár 10 évvel is büntethető lesz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel

A hadkötelezettséget megtagadók háború idején akár három év börtönt kaphatnak.

A törvényjavaslat bevezeti a "mozgósítás, hadiállapot és háborús időszak" fogalmát, amelyet korábban nem említett az orosz büntető törvénykönyv - közölte Pavel Csikov emberi jogi ügyvéd, aki elsőként számolt be a duma törvénytervezetéről.