Fehéroroszországban mozgósítást jelentettek be

Lukasenka Fehéroroszország elnök
(FILES) In this file photo taken on August 16, 2020 Belarus' President Alexander Lukashenko delivers a speech during a rally held to support him in central Minsk. - Belarusian President Alexander Lukashenko said on May 26, 2021, that "attacks" on the ex-Soviet country have crossed "red lines" after the diversion of a Ryanair flight over Belarusian airspace sparked a global outcry. (Photo by Siarhei LESKIEC / AFP)
Vágólapra másolva!
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden elrendelte a biztonsági erők mozgósítását és a törvények szigorítását, hogy "rendet és fegyelmet teremtsen az országban" - közölte a BelTa hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az államfő az intézkedést a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkárával, Aljakszandr Volfoviccsal tartott megbeszélését követően jelentette be, egyebek között azt állítva, hogy az ellenzék hatalomátvételre készül.

Hozzátette, hogy Ukrajnában alakulatokat képeznek ki nemcsak a hatalomátvételre, de arra is, hogy az országot a NATO-blokkhoz csatolják.

- idézte az államfőt a BelTa.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Forrás: AFP/Siarhei Leskiec

Lukasenka már korábban is beszélt arról, hogy Ukrajnában külföldre szökött fehérorosz harcosokat képeznek ki fegyveres felkelés kirobbantására a saját hazájukban.

Oroszország február végén átfogó hadműveletet indított Ukrajna ellen, részben szövetségese, Fehéroroszország területéről. A nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen, ezek egy része Fehéroroszországra is kiterjed.