Mit jelent be Vlagyimir Putyin?

Vlagyimir Putyin portré
Moszkva, 2022. április 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvéti liturgián a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a 2022. április 24-éra virradó éjjel. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Vágólapra másolva!
Korábban beszámoltunk róla, hogy az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat az általános mozgósítás előtt. Az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács pedig az állami média szerint várhatóan szerdán fogadja el a törvénytervezetet. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatban kedd este tartott volna beszédet, amely közvetítése rejtélyes okok miatt elmaradt, de szerdán kora reggel levetítik az üzenetet a lakosságnak.
Vágólapra másolva!

Az orosz alsóház által elfogadott törvény bevezeti a "mozgósítás, hadiállapot és háborús időszak" fogalmát, amelyet korábban nem említett az orosz büntető törvénykönyv - közölte Pavel Csikov emberi jogi ügyvéd, aki elsőként számolt be a duma törvénytervezetéről.

Általános mozgósítást csak akkor hirdetnek Oroszországban, ha az ország háborúban áll. Ebben az esetben a katonaságnál nyilvántartott állampolgárok idézést kapnak, amelyben felszólítják őket, hogy jelenjenek meg az illetékes katonai sorozási irodában, ahol beosztják őket egy adott katonai egységbe - ismertette a katonai mozgósítás orosz folyamatát Alekszandr Karabanov, moszkvai ügyvéd.

Ez viszont jelenleg nem történhet meg, hiszen Oroszország Moszkva álláspontja szerint nem áll háborúban, hanem különleges hadműveletet folytat Ukrajnában.

Az is várható, hogy Putyin a donyecki és a luhanszki népköztársaságokban meghirdetett népszavazással kapcsolatban is beszélni fog, minden bizonnyal elismeri ezeknek a legitimitását. A két szakadár régióban szeptember 23-án kezdődik meg a népszavazás arról, hogy csatlakozni kívánnak-e Oroszországhoz, az eredmény viszont még csak jövő héten várható.

Amennyiben Oroszország ennek eredményét legitimnek tekinti - és minden bizonnyal a szakadár régiók arról fognak dönteni, hogy csatlakoznak Oroszországhoz -, akkor Putyin már úgy értékelheti a helyzetet, hogy Ukrajna Oroszország területét támadja, így szükséges a mozgósítás.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 900 ezer orosz katonát tudnának szolgálatba helyezni viszonylag rövid időn belül, bár azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy közülük hányan harckészek.