Alig használnak áramot Romániában

elektromosság, elektromos, villany, égő, világítás, illusztráció, áram, kapcsoló, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Románia aligha képes eleget tenni az Európai Bizottság áramfelhasználás csökkentésére vonatkozó ajánlásának egyszerűen azért, mert jelenleg is keleti szomszédunknál a legalacsonyabb az egy főre jutó fogyasztás – számolt be róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2020-ban egy romániai lakos átlagosan 2,7 megawattóra (MWh) elektromos energiát használt fel. Ezzel szemben Magyarországon körülbelül 60, Bulgáriában 80 százalékkal magasabb a lakosonkénti áramfelhasználás. Izland az európai éllovas 51 MWh-val, a kontinentális Európában Norvégia vezet 23,3 MWh/fővel, de földrajzi adottságok miatt Svédország és Finnország fogyasztása is óriási.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap elemzése szerint

az alacsony romániai fogyasztás magyarázata elsősorban a vidék és a város közötti óriási fejlettségi különbségekben keresendő.

A lap által idézett energiapolitikai szakértő szerint Romániában faluhelyen többnyire a hűtőszekrény az egyetlen fogyasztó. Az összképhez tartozik az is, hogy még mindig közelít a 90 ezerhez azon romániai háztartások száma, ahová nem jut el az elektromos áram. A kis fogyasztás is okozhat azonban problémát: Románia energetikai rendszere kimondottan sérülékeny, s erőteljesen függ a környezeti feltételektől.