Kovács Istvánnak, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójának részvételével zajlott az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsalád pártalapítványának, a Margaret Thatcher által alapított New Direction think-tank találkozója.

Tallinnban Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vett részt azon a kétnapos konferencián, amelyet a lengyel kormánypártot és a jövő heti olasz választások nagy esélyesének számító Fratelli d'Itáliát is magában tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsalád agytrösztje, a Margaret Thatcher által alapított New Direction szervezett.

Kovács István az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a New Direction konferenciáján az európai konzervatív erők összefogását sürgette.Forrás: Alapjogokért Központ

Az európai konzervatív, patrióta think-tankeket, gondolkodókat egybegyűjtő találkozón Kovács István elmondta: Európa jelenleg többdimenziós válsággal küzd, és félő, hogy Brüsszel nem megoldani akarja a problémákat, hanem súlyosbítani, hogy még több hatáskört vonhasson el a tagállamoktól.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója emlékeztetett rá: az elmúlt másfél évtizedben számos válsággal néztünk szembe: pénzügyi válság, migrációs krízis, világjárvány és most az ukrajnai háború. Mindegyik alapvetően befolyásolta Európa életét. A brüsszeli elit mindegyik válságra kizárólag rossz, Európa és az európai emberek érdekeit sértő, mindennapjait hátrányosan befolyásoló válaszokat adott. Ezek a rossz válaszok, téves politikák mára oda vezettek, hogy az európai civilizáció és a kontinens jövőjét veszélyeztetik. Éppen ezért vissza kell vennünk Brüsszeltől és a baloldali brüsszeli elittől a kezdeményezést, a konzervatív erőknek olyan nemzetközi hálózatot, együttműködést kell létrehozni, amely felveszi a versenyt a Nyílt Társadalom globális hálózatával.

Kovács István a neves amerikai konzervatív think-tank, a The Heritage Foundation vezető kutatójának, Mike Gonzáleznek, valamint Jay Aeba, a Japán Konzervatív Unió elnökének részvételével, a nemzetközi szabadság mozgalmak szerepét körbejáró kerekasztal-beszélgetésen elmondta, Magyarország a nemzetközi jobboldali együttműködés érdekében nagyon sokat tett az elmúlt időszakban. Erre volt jó példa, hogy az Alapjogokért Központ szervezésében először tartották Európában a legnagyobb amerikai konzervatív dzsemborit, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát, a CPAC Hungary-t idén májusban.