Határozottan kiáll Magyarország és Orbán Viktor mellett Robert Fico Szlovákia volt kormányfője, aki minderről a HírTV-nek nyilatkozott. Az interjút a HírTV szombaton 23 órakor sugározza, a Globál című műsorban.

Én soha nem avatkoztam be más ország belső ügyeibe, de úgy vélem, hogy a javaslat, miszerint Magyarországtól vonják meg a 7,5 milliárd eurós összegű európai uniós támogatást, nem annak a büntetése, hogy a magyar kormány vagy parlament valamilyen törvényeket vagy határozatokat fogad el. Én úgy vélem, hogy ezt a büntetést azért rótták ki, mert Orbán Viktor és a magyar kormány nagyon meggyőzően áll ki az elképzelései mellett, például az ukrán háborút illetően, de ezek az álláspontok nem állnak összhangban a tagállamok álláspontjával. Emiatt érzem rendkívül veszélyesnek az Európai Bizottság ezen határozatát, illetve javaslatát

- mondta Robert Fico a HírTV Európai Híradó című műsorának. 

Fico hozzátette: ha valaki – jelen esetben a Bizottság – azt állítja, hogy ma Magyarországon sérült a jogállamiság, akkor kissé nevetnem kell, hiszen mi is történik akkor Szlovákiában? Szlovákiában a börtönökben halnak meg bizonyos személyek, Szlovákiában tanúi lehetünk annak, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak bocsánatot kell kérnie azoktól az emberektől, akiket jogtalanul ítéltek el.

Robert Fico határozottan kiállt Magyarország mellettForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Fico: Ez az EU végét jelentené

Ha bárki a vétójog megszüntetésére törekszik, akkor ez az Európai Unió végének a kezdetét jelenti, hiszen akkor miért lesznek ott a kis országok? Ez esetben az Európai Tanács ülését követően is elég minket meghívni, és közölhetik velünk, hogy miben is állapodott meg Németország és Franciaország - tette hozzá. 

A világ nagy része teljesen másképp tekint az orosz-ukrán konfliktusra, mint az EU vagy az USA. Én ugyanazon az állásponton vagyok az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban, mint Orbán Viktor. Kormányfőként egyetlen lőszert sem küldtem volna Ukrajnának. Mert aki fegyvert küld Ukrajnának, az a háború folytatása mellett teszi le a voksát. Senki sem mondhatja ki egy mondatban azt, hogy békepárti és hogy fegyvereket szállít Ukrajnának. Ez egyszerűen lehetetlen - tette hozzá. 

Orbán Viktor orosz-ukrán konfliktusról alkotott véleménye rendkívül közel áll hozzám, hiszen a konfliktus kirobbanása óta ezt képviselem én is. A szlovákiai sajtó emiatt Putyin bérenceként bélyegzett meg. De visszautasítom ezt. Én elsősorban Szlovákiához vagyok hű. Azt szeretném, hogy a szomszédos országban ne legyen háborús konfliktus. A politikai nézeteim mások, mint Orbán Viktoré. Ő konzervatív politikus, én pedig baloldali vagyok, de a háború és béke kérdésében azonos az álláspontunk.  

Az Európai Unióban hozott szankcióink akár egy milliméterrel is visszaszorították az oroszokat Ukrajnában? A válasz egyszerű, a szankciók egyáltalán nem változtattak Oroszország Ukrajnával szembeni álláspontján. Akkor mire jók ezek a szankciók? Arról nem beszélve, hogy kontraproduktívak, és különösen a kisebb országoknak okoznak komolyabb gondokat - mondta Fico a HírTV-nek.