A Skynews számolt be róla, hogy húsz hónap börtönre ítéltek egy iraki iskolát vezető brit állampolgárt, aki a vád szerint a közösségi médián keresztül 131 gyermeket zaklatott szexuálisan.

A 38 éves Nicholas Clayton a Facebook Messenger segítségével 10 évesnél fiatalabb gyerekekkel lépett kapcsolatba, fényképeket kért tőlük, valamint szexuálisan is zaklatta őket.

A férfit - aki mindeközben egy iraki iskolában dolgozott -, azután kapták el, hogy egy 13 éves kambodzsai fiútól kért meztelen fotókat, sőt még egy találkozóra is megpróbálta rávenni a gyereket. Nicholas Clayton azt is felajánlotta a kisfiúnak, hogy kifizeti a repülőjegyét, csak, hogy láthassa őket.

Az alábbi képen Nicholas Clayton látható:

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA) végül az Egyesült Királyságba való visszatérésekor tartóztatta le a brit férfit, akiről bebizonyosodott, hogy három hónapon keresztül több száz, fiatal fiúval beszélgetett a világ minden tájáról.

A vádlottat a bíróság 20 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Szexuális ragadozók a közösségi médiában

Andy Burrows, egy gyermekjogi szervezet vezetője az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Clayton esete rávilágított arra, hogy az elkövetők milyen könnyedén léphetnek kapcsolatba a gyermekkel, a közösségi médián keresztül, azzal a szándékkal, hogy szexuálisan zaklassák őket.

A Facebook szóvivője pedig úgy kommentálta az esetet, hogy Nem toleráljuk a gyermekek kizsákmányolását a platformjainkon, és a tervek szerint hamarosan még szigorúbb biztonsági intézkedéseket építünk be.