Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán előadást tartott az amerikai Princeton Egyetemen, ahol egy hallgatói kérdésre válaszolva szó szerint azt mondta: figyelemmel kísérik az olasz választásokat, és „meglátjuk a választások eredményét", „szóval meglátjuk, ha a dolgok egy nehéz irányba mennek, én már beszéltem Magyarországról és Lengyelországról, vannak eszközeink" – idézte fel Facebook-posztjában az Alapjogokért Központ. 

Vagyis – folytatódik a bejegyzés – ha most vasárnap a jobboldali pártszövetséget bízzák meg az olasz emberek a kormányalakítással, akkor a Bizottság pusztán a kabinet politikai színezete miatt helyezhet kilátásba nyomásgyakorlást - ahogy teszi ezt hazánk kapcsán évek óta.

Ez nyílt beismerése annak, hogy a Bizottság világnézeti okok miatt bünteti hazánkat és Lengyelországot is,és ha nyer az olasz jobboldal, akkor Olaszország is hasonló eljárások és vegzatúra kereszttüzében találhatja magát.

A Bizottság elnökének szavai az Alapjogokért Központ posztja szerint sajnos beigazolták a gyanút, hogy a „jogállamiságról" és „demokráciáról" szóló viták nem jogi, hanem politikai alapúak. Ahogyan politikai és nem racionális okai vannak a szankciós politikák további erőltetésének is. A kettőben az a közös, hogy mind az ésszerűtlen szankciókat, mind hazánk megbüntetést a hazai baloldal támogatja –a magyarországi baloldal az uniós intézményekben lát szövetségest ahhoz, hogy revansot vegyen a jobboldal sorozatos győzelmei és saját kudarcai miatt.

Ursula von der Leyen szavai egyben nyílt beismerést takarnak: Brüsszel nem a kontinens egységéért, hanem egyes tagállamok kipécézésével az európai egység megbontásáért felelős.

Az Európai Unió alapítóatyái biztosan nem azért álmodták meg a békét és prosperitást hozó Közösséget, hogy XXI. századi „örököseik" ideológiai nemtetszések miatt megbontsák annak egységét, és kétséget ébresszenek Európa egységének tekintetében – zárul az Alapjogokért Központ bejegyzése.