Ugandában 11-re emelkedett az ebolajárványban meghaltak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban az ugandai egészségügyi minisztérium hivatalos képviselőjének beszámolója szerint.

Az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését; akkor egy 24 éves férfinál mutatták ki a vérzéssel járó betegséget, amit vírusfertőzés okoz.

Átlagosan a fertőzöttek mintegy a fele hal bele a betegségbe. Az első meghalt férfi az ország középső részén található Mubende régióban élt.

A betegség kimutatása után a hatóságok 58 személyt azonosítottak, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttel. Négyen közülük azonban megszöktek, őket most körözik.

Az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését; akkor egy 24 éves férfinál mutatták ki a vérzéssel járó betegséget. A kép (ahogy a social media képünk is) illusztráció!Forrás: AFP/John Wessels

Az Ugandával szomszédos Kenyában és Tanzániában megszigorították az egészségügyi ellenőrzéseket a határokon az ebolavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai részlege azt közölte, hogy a haláleseteket az ebolavírus viszonylag ritkábban előforduló szudáni változata okozta, amit először 1976-ban mutattak ki.

Ugandában korábban már több alkalommal volt ebolajárvány, 2000-ben több száz ember halt bele.