Van elég fegyverük, invázió esetén meg tudják védeni magukat – ezt mondta Albin Kurti koszovói miniszterelnök párttársa, Mefail Bajqinovci. Kurti kormányfő szerint reális esély van arra, hogy Szerbia megtámadja Koszovót. A pristinai ellenzék szerint viszont a miniszterelnök csak azért használja a háborús retorikát, mert el akarja terelni a figyelmet a valós problémákról - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az albánok szerint a fegyvereik készen állnak, megvédik magukat egy támadás esetén

Az Önrendelkezés nevű párt képviselője szerint Koszovó készen áll, elegendő fegyvere van egy esetleges támadás esetére. Mefail Bajqinovci szerint a pristinai kormány, a biztonsági szolgálatok és a rendőrség felkészült, és megfelelő választ ad egy esetleges invázió esetén.

Albin Kurti koszovói miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Koszovó felkészült minden támadás esetére. A kabinet, a Koszovói Biztonsági Szolgálat, a rendőrség és biztonsági ügynökségek felkészültek. Vannak fegyvereink és pénzügyi lehetőségeink is"– mondta Albin Kurti miniszterelnök párttársa.

Bajqinovci szerint nem is akármilyen fegyvereik vannak.

Koszovónak van tapasztalata is ilyen téren. Vannak fegyvereink, amelyeket vásároltunk. Ezek új modellek. Mindezekkel meg tudjuk védeni az államunkat" – nyilatkozta az albán politikus.

Kurti hónapok óta háborúval riogat

Nem ez az első eset az elmúlt hónapokban, hogy háborúval fenyegetőznek a koszovóiak. Albin Kurti már a nyár folyamán is többször elmondta, hogy lehetséges, hogy új háború törhet ki Európában. Az összecsapások pedig Koszovó és Szerbia között törhetnek ki. Kurti az olasz la Repubblica lapnak is nyilatkozott erről. Mint akkor fogalmazott, azok után, amit Oroszország Ukrajnában tesz, felelőtlenség lenne mást mondania.

Kurti most már tagadja, hogy konkrétan háborút vizionált

A pristinai kormányfő most viszont már tagadja, hogy egyértelműen úgy fogalmazott volna, hogy háború lesz a szerbekkel.

Nem azt mondtam, hogy háború lesz, úgy fogalmaztam, hogy lehetséges, hogy háború tör majd ki. Abszolút felelősségtelen lett volna tőlem, mint miniszterelnöktől, ha azt mondtam volna, hogy nem is lehet háború, hiszen Koszovó körül 48 támadó bázis van, ezekből 28 katonai és 20 csendőrségi" – húzta alá Kurti.

Eliza Hodza, az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt képviselője szerint Kurti kijelentései a lehetséges háborúról a múltat idézik, és mindössze annyi a céljuk, hogy félelmet keltsen a lakosokban.

Szerbia kompromisszumos megoldást akar

Amíg az albánok háborúról és a támadás veszélyéről beszélnek, a szerb elnök a béke és a kompromisszumos megoldás fontosságát hangsúlyozza. Az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszédében is párbeszédet szorgalmazott. Mint mondta jobb 100 évig tárgyalni, mint 1 napig háborúzni. Vucic a beszédet követő interjúban kiemelte, érzékelhető, hogy a nagyhatalmak eldöntötték, mielőbb véget vetnek a koszovói problémának. Az államfő éppen ezért tartotta fontosnak, hogy felhívja a külföldi államvezetők figyelmét a térség problémáira.

Aleksandar Vucic szerb elnökForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Milos Miskov

Nincs választásunk. Menjek ki a szószékhez, s beszéljek a környezetvédelemről? Ezt nem tehetem. Koszovóban válság van, de itt van az élelmiszerhiány és az energiakrízis is" – szögezte le a szerb vezető.

Egyébként folyamatosak a támadások a szerb kisebbség ellen Koszovóban, legutóbb egy buszos csoportot zaklattak az albánok.

Percről percre élő közvetítésünket a háborúról IDE kattintva olvashatják.