Szöul szerint Észak-Korea ballisztikus rakéta indítására készülhet tengeralattjáróról

Észak-Korea, rakéta, rakétakísérlet, tengeralattjáró
Vonszan, 2019. október 3. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 3-án közreadott kép Észak-Korea újabb rakétakísérletéről a Vonszan-öbölben október 2-án. A víz alatti platformról indított lövedék mindössze 450 kilométeres távolságban csapódott vissza a Japán-tengerbe, röppályájának tetőpontja ugyanakkor 910 kilométeres magasságban volt. A phenjani rezsim egy nappal azután hajtotta végre újabb rakétakísérletét, hogy Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes kedden bejelentette, országa kész szakértői szinten felújítani az Egyesült Államokkal kezdett, de több hónapja megszakadt atomleszerelési tárgyalásokat. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Vágólapra másolva!

"Szorosan figyelemmel kísérjük Észak-Korea SLBM-hez kapcsolódó létesítményeit és tevékenységét, és fenntartjuk a teljes készültséget" - közölte a dél-koreai hadsereg.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a kilövés előkészületeire utaló tevékenységet szeptember 21-én és 22-én észlelték az Észak-Korea keleti partvidékén fekvő Szinpóban.

A helyzetről tájékoztatták a dél-koreai elnököt, aki tengerentúli látogatásának utolsó állomásán, Kanadában tartózkodik. Az államfő utasította a hadsereget, hogy azonnal reagáljon, ha Phenjan provokációt hajt végre.

A Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Busanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon a Koreai-félsziget melletti vizeken.

A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet. A kép illusztráció! Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

Ugyancsak pénteken egy magas rangú amerikai tisztviselő nem zárta ki, hogy Észak-Korea nukleáris kísérleteket hajthat végre Kamala Harris amerikai alelnök jövő heti dél-koreai és japán útja idején.

Észak-Korea május 7-én, három nappal Jun Szuk Jol dél-koreai elnök beiktatása előtt tesztelt egy SLBM-et Szinpo partjainál.

A Johns Hopkins Egyetem 38 North kutatócsoportja napokban készült műholdfelvételek alapján úgy vélte, hogy Észak-Korea egy új, ballisztikus rakéták szállítására alkalmas tengeralattjáró vízre bocsátására készül - közölte jelentésében a Yonhap.