Hónapokig is eltarthat a kiterjedt károkat szenvedett, létfontosságú infrastruktúra újjáépítése az országában Bill Blair kanadai katasztrófavédelmi miniszter szerint.

Úgy gondolom, arányaiban párját ritkítja a kiterjedése annak, amivel meg kell birkóznunk"

- mondta Blair a Reuters hírügynökségnek telefonon, mikor azt kérték tőle, vonjon párhuzamot az Új-Skócia tartományban található Halifax városának térségét 2019-ben feldúló Dorian viharral.

Úgy vélem, feltehetően több hónapnyi munkára lesz szükség ahhoz, hogy legalább részben helyre tudjuk állítani a létfontosságú infrastruktúrát - épületeket, házakat, közösségi központok és iskolák letépett tetőit"

- tette hozzá.

példátlan pusztítást okozott Kanadában a Fiona hurrikánForrás: AFP/Handout

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat este érte el Kanada keleti részét. Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül, több település lakóit evakuálni kellett, a Szent Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok.

a Fiona hurrikán nyomaForrás: MTI/AP/The Canadian Press/Darren Calabrese

Justin Trudeau kanadai kormányfő szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurrikán pusztította épületek rendbehozatalához. Kanadában egyébként ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben azért, mert a hidegebb, északi vizeken nincs, ami táplálja őket.