Lövöldözés volt egy oroszországi általános iskolában. Az izsevszki iskolában történt eset során legalább 13-an meghaltak, többen megsérültek. Az áldozatok között hét gyerek van.

Lövöldözés volt hétfő reggel az Udmurtföld régióban található Izsevszk városának egyik általános iskolájában.

A Russia Today azt írja, hogy a 88-as számú általános iskolába egy fegyveres lépett be, majd tüzet nyitott.

Az iskola közlése szerint azt írja, hogy13 halálos áldozata van a támadásnak, van olyan, aki abba halt bele, hogy kiugrott az épület ablakán.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a támadó hat felnőttet és hét gyereket ölt meg, mielőtt magával is végzett. A támadásnak emellett 14 gyerek és hét felnőtt sebesültje is van.

- írja az AP.

Videó az evakuálásról:

Úgy tudni, hogy az áldozatok között gyerekek és tanárok egyaránt vannak. Ezt megerősítette Alekszandr Brecsalov, Udmurtföld kormányzója is, aki azt mondta, hogy a támadó azonosítása még folyamatban van.

Nyomozók a lövöldözés helyszínénForrás: AFP/-

A TASS, orosz hírügynökség azt írja, hogy két pisztoly volt az ámokfutónál, illetve fekete ruháján náci jelképek voltak, és símaszkot viselt.

Petrenko szerint a símaszkot viselő támadó, a 34 éves Artyom Kazancev helyi lakos, az iskola egykori tanulója volt. Fekete trikóján náci jelképek voltak, a hatóságok dolgoznak annak megállapításán, hogy valóban szélsőséges ideológia követője volt-e. Brecsalov közölte, hogy Kazancev elmeorvosi megfigyelés alatt állt.

Az iskolából menekülő emberek:

A legfrissebb hírek szerint a támadó elbarikádozta magát egy negyedik emeleti teremben, majd nem sokkal később öngyilkos lett.

A helyi hatóságok nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, az épületet kiürítették, a környéket lezárták.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az elkövető egy neonáci csoport tagja lehetett, és terrorcselekménynek nevezte az incidenst. Közölte: Vlagyimir Putyin elnök mély részvétét fejezte ki mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket, gyermekeiket ebben a tragédiában, és gyógyulást kívánt azoknak, akik megsérültek ebben az embertelen terrorcselekményben. Közölte, hogy a történtek után felülvizsgálják az iskolák biztonságát garantáló intézkedések hatékonyságát.

Elmondta, hogy az államfő telefonon beszélt a köztársasági vezetővel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel, Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel és Szergej Kravcovval, az oktatási minisztérium vezetőjével, aki Izsevszkbe utazott. A városba repülőgéppel sürgősen orvosokból, pszichológusokból, idegsebészekből és más szakemberekből álló csoport indult. Megígérte, hogy a kormányzat a hozzátartozók szociális problémáival is foglalkozni fog.

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!