Belgiumban elnémulnak a szimfonikus zenekarok, mert nem tudják kifizetni a terembérleteket. Ennek az az oka, hogy az energiaárak a korábbiak többszörösére emelkedtek, a gáz ára például a hatszorosára. A hivatásos nagyzenekarok utolsó lehetőségként a kormányzattól kérnek és várnak pénzügyi segítséget a komolyzenei koncertek megmentésére.

Daniel Weissmann, a Liège-i Királyi Filharmonikusok főigazgatója a belga RTL-nek adott interjújában arról beszélt, hogy már a belgiumi komolyzenei életet is elérte az infláció, a zenekarok egyre nehezebben birkóznak meg az energiaválsággal. Az ellenőrzésünk alól kikerült helyzet túszai lettünk. Az eddig 4500-4800 eurós havi energiaszámlánk már átlépett a 12-14 ezer eurós tartományba. A korábbi években megszokott és tartható 60 ezer eurós éves energiaköltségünk mára elérte a 200 ezer eurót. Ez pedig a zenekar programjaira, azaz a próbákra és a koncertekre van kedvezőtlen hatással, számolt be a liège-i szimfonikusok szorult helyzetéről a főigazgató.

A próba- és koncerttermek bérleti ára nemcsak a hivatásos zenekarok szakmai életét nehezíti meg, hanem az amatőr muzsikosokét is, akik sorra mondják le fellépéseiket. A namuri Terra Nova amatőr zenekar elnöke, Yvain Stiennon oboaművész pedig már zenekarának az ellehetetlenüléséről beszélt: A földgáz ára a hatszorosára nőtt. Míg nemrégiben még csak 910 eurót fizettünk egy koncertterem kibérléséért, ma ugyanez ötezer euróba kerül, miközben már korábban is nagyon alacsony volt az árrésünk. A koncertek szervezése egyre bonyolultabbá válik, sőt, lassan lehetetlenné, summázta a helyzetet a zenekarvezető, aki idén már nem is szervez fellépést a csoportnak.

A hivatásos nagyzenekarok utolsó lehetősége pedig az, hogy a kormányzattól kérnek és várnak pénzügyi segítséget a komolyzenei koncertek megmentésére.