Brutális tájfun pusztít a Fülöp-szigeteken

tájfun, Typhoon Noru, fülöp-szigetek
Motorists commute past a destroyed house in the aftermath of Super Typhoon Noru in San Miguel, Bulacan province on September 26, 2022. (Photo by TED ALJIBE / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt mentőmunkás is meghalt a Fülöp-szigeteken pusztító Noru tájfunban, amely otthonokat semmisített meg, és milliók maradtak áram nélkül. Több mint 74 ezer embert evakuáltak a tájfun útjából.
Vágólapra másolva!

Hirtelen áradások sodorták el a mentőmunkásokat, akik a fővárostól, Manilától északra fekvő San Miguel körzetében végeztek mentőakciókat - írja a bbc.com.

A tájfun 240 kilométer/órás széllökéseket okozott Luzon szigetén, ahol az ország 110 milliós lakosságának több mint a fele él.

Noru, a helyiek elnevezése szerint Karding, először szupertájfunként csapott le, de később helyi idő szerint 20:20-kor gyengült. Várhatóan hétfő estére elhagyja a Fülöp-szigeteket.

Több mint 74 ezer embert evakuáltak a tájfun útjából, és komoly áradásokra adtak ki figyelmeztetést a fővárosban, Manilában.

Hatalmas pusztítást végzett a Noru tájfun a Fülöp-szigeteken Forrás: AFP/Ted Aljibe

De eddig szerencsére nem érkeztek jelentések súlyos károkról vagy széles körű életveszélyről.

- mondta Ferdinand Marcos, a Fülöp-szigetek elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón.

- tette hozzá.

A Fülöp-szigetek, amely a Csendes-óceán egyik, több mint 7000 szigetéből álló szigetcsoportja, rendkívül érzékeny a viharokra.

Évente átlagosan 20 trópusi vihar fordul elő.

Becslések szerint 400 ember halt meg, amikor 2021 decemberében a Rai tájfun elérte az országot, és a mentőcsapatok hatalmas pustítás jeleneteit írták le.

2013-ban pedig a Haiyan tájfun, a valaha feljegyzett egyik legerősebb trópusi vihar, mintegy 6300 ember halálát okozta.