A jobboldali pártok szövetsége nyerte a parlamenti választást Olaszországban vasárnap. A szövetség legerősebb pártjának, az Olasz Testvéreknek az elnöke, Giorgia Meloni alakíthat kormányt, amellyel ő lehet Olaszország első női miniszterelnöke. Meloni kormányfővé választásával egy nagyon fontos szövetségest szerezhet magának Magyarország az európai színtéren. A választás kapcsán az elemzések megjegyzik, hogy Olaszország jelenleg számos olyan krízissel néz szembe, mint az energiaválság és a megugrott rezsiköltségek, vagy éppen az államadósság kimagasló szintje. Ebben a helyzetben pedig az olaszok egy eddig ki nem próbált politikai szövetségnek szavaztak bizalmat.

Várhatóan Giorgia Meloni lesz Olaszország első női miniszterelnöke, miután a vasárnapi választások végeredményhez közeli adatai azt mutatják, hogy a jobboldali tömbnek szilárd többség lesz a parlament mindkét házában. A jobboldal olyan arányú győzelmet aratott, amely évek óta nem tapasztalt politikai stabilitást hozhat Olaszországnak. 

A képviselőház 400 mandátumát még nem osztották ki, de a legfrissebb adatok szerint a 146 egyéni körzetből 122-öt a jobboldali pártszövetség nyert. A maradék 274 mandátumot még nem osztották szét. 

A képviselőházi egyéni körzetek eredménye. Kékkel a jobboldali pártszövetség győzelmei. Pirossal és sárgával a baloldali pártok nyertes körzeteiForrás: Youtrend

A 200 fős szenátusi mandátumból 74-et osztanak ki egyéni körzetekben. Itt is elsöprő jobboldali győzelem született. 

A szenátusi körzetek túlnyomó többségét is megnyerte a jobboldalForrás: Youtrend

Az olasz sajtó is egyértelműen Meloni győzelméről számolt be. „Giorgia Meloni nyert" – címmel jelent meg a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a Corriere della Sera, a jobboldali Il Tempo pedig „Giorgián a sor" címmel futott be - írta a hirado.hu.

Meloni: Holnaptól kell bizonyítani

„Emlékeznünk kell arra, hogy nem a végponton, hanem a kiindulóponton vagyunk. Holnaptól kell bizonyítanunk, hogy értékesek vagyunk" – idézték a 45 éves Meloni szavait, amelyet a Olasz Testvérek pártja támogatóihoz intézett hétfő reggel.  „Ha arra kérnek bennünket, hogy kormányozzuk ezt a nemzetet, megtesszük az összes olaszért, azzal a céllal, hogy egyesítsük az embereket, és arra összpontosítsunk, ami összeköt bennünket, nem pedig arra, ami elválaszt" – mondta, és hozzátette: Itt az ideje a felelősségvállalásnak.

Meloni és szövetségesei számos kihívással néznek szembe, beleértve a megugró energiaárakat, az ukrajnai háborút és az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának újabb lassulását.

Átalakuló erőviszonyok a jobboldalon

Az eddigi eredmények alapján már kijelenthető, hogy az Olasz Testvérek több mint 26 százalékkal vezetnek, szemben a legutóbbi, 2018-as országos választáson elért mindössze 4 százalékkal. A jobboldali szövetség megválasztásával az olasz szavazók egy eddig nem próbált formációnak adtak bizalmat, hogy megoldást találjon az országot és nemzetüket érintő számos problémára. Meloniék fő szövetségese, Matteo Salvini Ligája gyengébb eredményt ért el: a szavazatok mindössze 8,84 százalékát tudták megszerezni, miközben 2018-ban még 17 százalékos eredményt értek el. Meloni az összes hagyományosan Salvinit támogató északi területen megelőzte szövetségesét. Meloni másik szövetségese, Silvio Berlusconi Forza Itáliája sem ért el kimagasló eredményt: 8,1 százalékot kaptak.

64 százalékos volt a választási részvételi arány, ami elmarad a négy évvel ezelőtti 73 százalékhoz képest.

A jobboldal teljes mértékben kihasználta Olaszország választójogi törvényét, amely a szavazás előtti szövetségeket építő pártok számára előnyös, ezzel szemben a balközép és a centrista pártok nem tudtak összekapaszkodni. A balközép Demokrata Párt (PD) mintegy 19 százalékot szerzett, míg a baloldali, független Öt Csillag Mozgalom 15 százalék körüli eredményt ért el, ami a várakozásokat meghaladó eredmény. 

A Giorgia Meloni vezette olasz jobboldal győzöttForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Pirri/NurPhoto/Andrea Pirri

Nagyban befolyásolta az olasz választási eredményt, hogy pár nappal a voksolás előtt az Ursula von der Leyen és a baloldal megfenyegette az olaszokat.Az Európai Bizottság elnöke egy, a Princeton Egyetemen tartott rendezvényen úgy reagált arra a lehetőségre, hogy Giorgia Meloni lehet Olaszország új miniszterelnöke, hogy az uniónak már megvannak az eszközei arra az esetre, ha a demokrácia sérülne valamely tagállamban. 

"Rendkívüli és felháborító"

Ursula von der Leyen pénteki beszédében, amely után több helyen is tüntetések voltak Olaszországban, azt mondta, hogy a kezében lévő eszközöket már bevetette Magyarország és Lengyelország ellen, azaz visszatartják az uniós forrásokat. Mindezt az Európai Bíróság által hajtják végre, az EU közös értékeinek – mint például a jogállamiság és a szolidaritás – állítólagos megsértése miatt, főként az igazságszolgáltatás és a média tekintetében.

Nem jött be Ursula von der Leyen és a baloldal fenyegetőzéseForrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Az, hogy egy nem megválasztott uniós Bizottság megbünteti a demokratikusan megválasztott magyar és lengyel kormányokat, mert nem tartják be a közös értékeket, rendkívüli" – írja a The Spectator szerzője, aki szerint az, hogy ezzel fenyegetőzik von der Leyen, ha Melonit megválasztják, és nem viselkedik, felháborító.

Erős szövetségest nyerhet Magyarország

Giorgia Meloni kormányfővé választás nagyban megnövelné Magyarország mozgásterét az EU-ban. Orbán Viktor és Meloni nagyon jó kapcsolatot ápol, és az olasz jobboldali pártok képviselői az elmúlt években mindig kiálltak Magyarország mellett az Európai Parlamentben zajló boszorkányüldözések idején is. Így az EU egyik legnagyobb országa komoly szövetségese lehet Magyarországnak, ami uniós ügyekben hatalmas segítség lenne hazánknak. Az olasz jobboldal sem lelkes híve az oroszok elleni szankcióknak, amelyek nagyon negatív hatással vannak az ország gazdaságára. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én. Fontos szövetségest nyerhet MagyarországForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Fontos azt is felidézni, hogy a Magyarországról szóló európai parlamenti jogállamisági jelentés az olaszországi választási kampány részévé vált, melyben az Európa Uniónak a keleti tagállamokkal szembeni politikáját bírálta Giorgia Meloni. Hangoztatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar alkotmányos szabályok szerint többször és széles támogatottsággal nyert választásokat. Magyarország demokrácia – jegyezte meg az Olasz Testvérek vezetője. Az Olasz Testvérek politikusa kifejtette, talán nem vesszük észre, milyen helyzetben vagyunk: a konfliktus közepette sokkal bölcsebb lenne egymáshoz közelíteni az európai országokat, mint eltávolítani őket.

Hozzátette, hogy az Európai Parlament (EP-) jelentését „erősen politikai" dokumentumnak tartja.

Így reagáltak Magyarországon

Magyarországon is többen reagáltak az olasz választási eredményekre.

Orbán Viktor közösségi oldalán gratulált Meloninak. A magyar miniszterelnök azt írta, ez több mint megérdemelt győzelem.

Varga Judit igazságügyi-miniszter azt írta, Olaszországban visszatért a jobboldal!

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, EP-képviselő azt közölte, Jó munkát kívánunk a kormányalakításhoz Giorgia Meloninak, Matteo Salvini korábbi belügyminiszternek és Silvio Berlusconi korábbi kormányfőnek. Régi szövetségeseink, Magyarország jó barátai. Hajrá, Olaszország! 

 Deutsch Tamás szerint Gyurcsányék most már Olaszországban is árnyékkormányt alakíthatnak.

 Az Alapjogokért Központ azt írta, A magyar után az olasz baloldal Soros Gyuri bácsi legrosszabb befektetése.