Lemondott hétfőn pártvezetői tisztségéről Julien Bayou, a francia ellenzéki, szélsőbaloldali Zöldek főtitkára, miután volt párja pszichológiai zaklatással vádolta meg. Bayou már jelezte, hogy a képviselői mandátumát azért megtartja. A mostani botrány azután robbant ki, hogy a ellenzéki baloldali szövetség vezető erejét képező, radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik fontos politikusa beismerte, hogy bántalmazta a feleségét, akivel válófélben vannak. Ez tehát a második, párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos botrány a francia radikális baloldalon.

"Ma reggel bejelentettem a Zöldek tagságának a lemondásomat a főtitkári tisztségről" – írta közleményében Julien Bayou, aki jelezte azt is, hogy pártjának nemzetgyűlési frakcióvezetői posztját is elhagyja, de képviselő marad.

A szélsőbaloldali politikust morális zaklatással vádolta meg volt élettársa a Zöldek vezető politikusainak beszámolói szerint, de feljelentést senki nem tett, és hivatalos rendőrségi vizsgálat sem folyik az ügyben.

Julien BayouForrás: AFP/Ludovic Marin

A radikális baloldali pártnak a szexuális zaklatásokkal és erőszakkal kapcsolatos gyanúkat vizsgáló csoportja már júliusban elkezdett vizsgálódni az ügyben, de az csak a múlt héten kapott nyilvánosságot. A párt egyik feminista képviselője, Sandrine Rousseau ugyanis azzal vádolta meg a pártvezetőt, hogy "viselkedése megtöri a nők erkölcsi egészségét". A képviselőnő elmondta: hosszan beszélgetett Julien Bayou teljesen depressziós volt élettársával, s azt is állította, hogy a pártvezető megalázó viselkedésétől korábban több nő is szenvedett.

Vasárnap a pártnak a tavaszi elnökválasztáson indított jelöltje, Yannick Jadot is azt kérte a pártvezetőtől, hogy a belső vizsgálat nyugalma érdekében vonuljon vissza a pártvezetői székből.

Julien Bayou hivatalosan a párt decemberi kongresszusán válik meg a pártvezetőségtől.

Az ügy azután robbant ki, hogy a ellenzéki baloldali szövetség vezető erejét képező, radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik vezető politikusa beismerte, hogy bántalmazta a feleségét, akivel válófélben vannak. A pártszövetséget vezető Jean-Luc Mélenchon jobbkezének számító Adrien Quatennens szeptember 18-án lemondott koordinátori-szóvivői posztjáról, miután nyilvánosságra került egy egy évvel ezelőtti feljelentés, amely szerint egy veszekedés során megpofozta a feleségét.